Peritoneale dialyse

Afdeling: Nierziekten

Op deze pagina

Bij peritioneale dialyse (buikspoeling) gebeurt de zuivering van het bloed niet buiten het lichaam in een toestel, maar in de buikholte van de patiënt. Het buikvlies werkt hierbij als filter.

Het buikvlies (=peritoneum) is een halfdoorlaatbaar vlies dat de buikorganen omgeeft. Het buikvlies heeft een oppervlakte van ongeveer 2 m² en is rijkelijk bevloeid door kleine bloedvaatjes.

Peritoneale dialyse gebeurt in het lichaam zelf. Het bloed wordt gezuiverd door het laten inlopen van een speciale vloeistof (= dialysaat) in de buikholte. Deze holte is bekleed met het buikvlies, dat optreedt als filter. Overtollig vocht en afvalstoffen uit het bloed kunnen vanuit de kleine bloedvaatjes in het buikvlies doorheen het buikvlies naar de vloeistof in de buikholte. Er treedt dan een uitwisseling op van stoffen tussen het bloed en het vocht in de buikholte waardoor nieuwe evenwichten worden verkregen. Bij de uitwisseling worden afvalstoffen aangetrokken in het dialysaat en worden andere nuttige stoffen uit het dialysaat opgenomen in het bloed.

Na enkele uren uitwisseling kan de patiënt het dialysaat laten aflopen en zo worden overtollige afvalproducten uit het lichaam verwijderd. Om het buikvlies voor dialyse te kunnen gebruiken, is een toegangsweg naar de buikholte nodig. Daarom wordt een silicone katheter in de buik ingeplant tijdens een kleine ingreep. Een deel van de katheter ligt tussen de huid en het buikvlies en hecht zich vast aan het onderhuids weefsel. Doorheen de katheter kan dan de dialysevloeistof in- en uitlopen.

Types

  • CAPD (= Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) is een manuele techniek (d.w.z. dat er geen machines voor nodig zijn), waarbij je zelf het dialysaat in en uit de buikholte laat lopen via een aangeleerde steriele techniek.
  • Bij APD (= Automatische Peritoneale Dialyse) laat je de vloeistof niet manueel in- en uit de buikholte lopen. Dit gebeurt ’s nachts met behulp van een toestel.

Contact

Campus Sint-Lucas

Dialyse Gent

Groenebriel 1, 9000 Gent
09 224 65 58 Straat 69
MC Zelzate

Dialyse Zelzate

Bloemenboslaan 26, Zelzate
09 224 53 14
MC Aalter

Dialyse Aalter

Veilige Have, Lostraat 28, Aalter
09 374 95 52
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 09-april-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by