Een pessarium kan blaasverzakking tegengaan.
Een verzakking van de baarmoeder of vaginatop is een veel voorkomend probleem. De baarmoeder en vagina zijn normaal omringd door steunweefsel die deze structuren op hun plaats houden. Onder invloed van verschillende factoren kunnen deze steunweefsels verzwakt zijn. De leeftijd en genetische voorbeschiktheid voor zwakkere steunweefsels zijn zeker belangrijke factoren, maar ook voorgaande operaties in de buik, voorgaande zwangerschap en overgewicht zijn enkele voorbeelden van factoren die het probleem kunnen beïnvloeden. Op het moment dat de baarmoeder en vaginatop zakken, komen andere weefsels mee naar beneden zoals de blaas en de endeldarm.
Wanneer de baarmoeder verzakt is, kan deze zakken in de vagina of zelfs gedeeltelijk uit de vagina komen. Als de baarmoeder tijdens een voorgaande operatie reeds verwijderd werd dan eindigt de vagina niet meer in de baarmoeder maar in een gesloten vaginatop. Deze vaginatop kan ook verzakken en te zien zijn als een bolvormige structuur in de vagina. Verzakking van de baarmoeder en/of vaginatop is meestal niet gevaarlijk maar kan wel verschillende soorten vervelende klachten geven. Er kan het gevoel zijn van een ‘bol’ tussen de benen in de vagina. Deze bol kan zelfs hinderen bij sporten of door het schuren tegen de onderbroek bloedverlies geven. Een zeurend gevoel of druk in de onderbuik of in de rug kan aanwezig zijn. De verzakking kan hinderlijk zijn bij seksuele betrekkingen of bij het maken van stoelgang. Indien de blaas mee verzakt is, kunnen er ook plasproblemen aanwezig zijn.
Een pessarium is een kunststoffen hulpmiddel dat in de vagina gebracht wordt. Het ondersteunt de organen die verzakt zijn en die klachten veroorzaken. Bij de keuze van dergelijk pessarium zijn een aantal zaken van belang, bv. of je nog seksueel actief bent en of je het pessarium zelf wilt kunnen verwijderen. Je zal vaak enkele pessaria moeten passen vooraleer het juiste gevonden wordt. Het ‘ideale’ pessarium voor jou zal je prolapsklachten verbeteren, comfortabel aanvoelen, blijven zitten tijdens activiteiten, geen problemen geven tijdens plassen of stoelgang maken en de vagina niet irriteren.
In de menopauze zakt de hoeveelheid vrouwelijk hormoon in het bloed. De huid en de slijmvliezen van de vagina gaan hierdoor brozer en dunner worden en minder vocht produceren. Dit kan klachten geven zoals jeuk, pijn bij het vrijen, infecties en een droogtegevoel. Een droge vagina zal meer irritatie geven wanneer er een pessarium ter plaatse zit vandaar dat er vaak hormonen aangeraden worden in combinatie met het pessarium om in de vagina te appliceren. Deze medicatie breng je best ’s avonds in en de medicatie werkt bijna uitsluitend lokaal in de vagina.
Sommige patiënten willen zelf dagelijks of wekelijks het pessarium verwijderen. Dit is niet noodzakelijk. Bij elk opvolgconsult zal je arts het pessarium verwijderen en reinigen. Indien je toch zelf het pessarium wilt verwijderen en herplaatsen, dan zullen de verpleegkundige of de arts je leren hoe je dit het beste doet:
De kostprijzen van pessaria variëren. Een pessarium uit medische silicone kost ongeveer 45 euro. Een pessarium uit PVC is goedkoper en kost ongeveer 30 euro. Terugbetaling is niet voorzien. Wanneer je een pessarium meeneemt naar huis, blijft dat van jou. Soms zijn meerdere pasbeurten nodig en moet je verschillende pessaria kopen voor je een geschikt model gevonden hebt. Een goed passend pessarium kun je enkele jaren gebruiken.
Zelfs als je geen bijwerkingen hebt, laat je je best toch 3 à 4 x per jaar door de uroloog onderzoeken. In het begin na plaatsing van de vaginale ring zal je sneller terug moeten komen om te zien of alles goed gaat. De arts zal ook telkens het pessarium verwijderen voor controle en het vervolgens opnieuw inbrengen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen