Rimpelbehandeling met fillers

Afdeling: Huidziekten

Wat is een filler en voor welke rimpels worden ze gebruikt?

Vanaf ons 25ste levensjaar maakt onze huid minder onderhuids bindweefsel (elastine, hyaluronzuur en collageen) aan. Hierdoor wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en volumeverlies. Roken, stress en zonlicht versnellen dit verouderingsproces. We gebruiken fillers om het uiterlijk op een subtiele manier weer een uitgeruste en frisse uitstraling te geven. Ze zijn vaak een goed alternatief voor ingrepen waarbij gesneden moet worden, zoals een facelift.

De fillers die wij gebruiken zijn altijd tijdelijk en kunnen op twee manieren worden toegepast. Enerzijds kunnen fillers statische rimpels in het gelaat opvullen waardoor deze vervagen of verdwijnen (bv. lijntjes boven de lippen of de neuslippenplooi). Anderzijds zijn fillers ook heel geschikt om de contouren van een gezicht te verfraaien en om volume dat verloren is gegaan door het verouderen (bv. de jukbeenderen of lippen) te herstellen.

Fillers bestaan klassiek uit hyaluronzuur, een lichaamseigen afbreekbaar eiwit dat vocht aantrekt en vasthoudt. Voor elke indicatie is een andere filler nodig. De grondstof van alle fillers is hetzelfde, maar tijdens het productieproces van hyaluronzuren worden de molecuulketens onderling gekoppeld. Bij weinig koppelingen ontstaat een vloeibare filler voor fijne lijntjes. Bij veel koppelingen ontstaat een stugger product dat vooral gebruikt wordt om volumeverlies op een discrete en natuurlijke manier weg te werken. Wij gebruiken ook tijdelijke fillers op basis van het lichaamseigen calcium apatiet.

Hoe verloopt een behandeling met fillers?

Voor de behandeling bespreken we je wensen, mogelijkheden en de beoogde resultaten. We stellen samen een behandelplan op dat voldoet aan je verwachtingen en waarbij we streven naar een natuurlijk resultaat. We injecteren een filler met een dunne naald of een canule (= stompe naald na het aanprikken van de huid met een naald) onder de huid op zorgvuldig gekozen plaatsen. Het vullen van de zijkanten van het gezicht en de kaaklijn zorgen terug voor een mooiere contour. Met het vullen van de neuslippenplooi en het gebied onder het jukbeen verdwijnt de vermoeidheid en scherpte uit het gezicht.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Het resultaat van de behandeling is onmiddellijk zichtbaar. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten of iets langer wanneer meerdere zones worden behandeld. Het effect van de behandeling met een filler houdt 8 maanden tot 2 jaar aan, afhankelijk van het gebruikte product. Daarna zal het effect langzaam verdwijnen omdat de filler door het lichaam wordt afgebroken.

Nazorg

We raden aan om sport en sauna te vermijden op de dag van de behandeling.

Risico’s

Je kunt mogelijk last krijgen van lichte zwelling, blauwe plekken, kleine bloeding ter hoogte van de injectieplaats (meestal niet groter dan een speldenprik) en gevoeligheid ter hoogte van de behandelde gebieden. Deze klachten verdwijnen doorgaans binnen 24 à 48 uur.

Bij het gebruik van volumefillers is het mogelijk tijdelijk onderhuidse knobbeltjes te voelen. Deze verdwijnen door massage met een hydraterende crème.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-juli-2022.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by