Op deze pagina

Een sinus pilonidalis wordt ook wel een haarnetcyste genoemd. Dit is een onderhuidse holte gevuld met haren, gelegen ter hoogte van de bilspleet. De holte heeft een of meerdere verbindingen door de huid heen naar buiten. Deze verbinding(en) zijn te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid.

Symptomen

De haarnetcyste kan klachten geven zoals: pijn, ontsteking en afscheiding van vocht en/of bloed.

Oorzaken

Haarnetcysten komen vooral voor op jong volwassen leeftijd. Het komt viermaal zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Boven de 45 jaar zien we dit probleem nog zelden.

Riscofactoren voor het ontwikkelen van een haarnetcyste zijn obesitas, een sedentaire levensstijl en sterke beharing.

Behandeling

Een ontsteking gaat gepaard met pijn, roodheid, zwelling, warmte en kan ook gepaard gaan met etterig verlies via de sinusopeningen. Indien er sprake is van een pijnlijk gespannen abces, wordt dit het best ingesneden en gedraineerd. Dit kan onder plaatselijke verdoving gebeuren poliklinisch.

Nadat de abcesholte genezen is, wordt een operatie uitgevoerd om de volledige cyste te verwijderen.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en gebeurt meestal in dagopname.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Bij de operatie wordt de haarnetcyste in zijn geheel verwijderd. Via de sinusopeningen wordt er een blauwe kleurstof ingespoten. Op die manier is het goed zichtbaar tot waar de cyste loopt en is de chirurg zeker dat hij de haarnestcyste volledig verwijderd. De operatiewonde blijft open.

Verblijf

De operatie gebeurt bijna altijd in dagopname. Je mag de avond voor de ingreep vanaf middernacht niet meer eten, drinken of roken.

Indien je na de ingreep vlot kan wateren, niet misselijk bent en de pijn onder controle is, mag je naar huis.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze ingreep zijn nabloeding en wondinfectie mogelijke complicaties. Omdat de wonde open blijft kan deze nog wat bloederig vocht nalekken. Roken, diabetes en overgewicht vergroten de kansen op wondproblemen.

Ontslag

Wondzorg

Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat de wonde openblijft en opgroeit vanuit de wondbodem. Een thuisverpleegkundige zal dagelijks bij je thuis moeten langskomen om wondzorg toe te passen. Daarnaast is het heel belangrijk om de regio goed te ontharen gedurende de periode van de wondgenezing, maar liefst nog langer.

Je mag douchen, doe dit een half uur voordat de thuisverpleging komt. Verwijder het wondmateriaal voordat je een douche neemt en sproei met de douchekop goed in de wonde.

Inspanningen, heffen en sporten

  • Zwemmen en baden zijn afgeraden zolang de wonde open is.
  • De eerste dagen na de ingreep zullen er voornamelijk pijnklachten zijn bij het zitten en liggen.

Controle

De wondgenezing zullen wij poliklinisch controleren, je krijgt hiervoor een afspraak mee bij je ontslag uit het ziekenhuis.

Medicatie

  • Je hervat je gewone medicatie
  • Voor de pijn kun je starten met Paracetamol 1gr tot 4 per dag. Indien onvoldoende kan Diclofenac tot 2 maal per dag (innemen bij de maaltijd) of Tradonal tot 3 maal per dag worden toegevoegd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17-december-2020.

Algemene heelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by