Hemorroïden (ook speen of aambeien genoemd) ontstaan door een abnormale zwelling in één van de bloedvaten aan de anus of in het laatste deel van de darm, het anaal kanaal.
Vaak is er geen duidelijke oorzaak, er zijn meerdere factoren gekend:
Soms treedt er een plotse en aanhoudende pijn op aan de anus. Dit is het teken dat er een trombose (bloedklonter) is ontstaan in één van de opgezwollen bloedvaten.
De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.
Hierbij worden de hemorroïden tijdens de behandeling weggesneden. De wonde wordt niet of slechts gedeeltelijk dichtgehecht.
HAL staat voor Hemorrhoidal Artery Ligation. Een HAL wordt uitgevoerd met behulp van een transanaal ingebracht doppler-toestel dat de aanvoerende slagaders in het anaal kanaal aantoont. Deze worden dan dichtgenaaid. Eventueel kan men nog selectief een opnaaiing uitvoeren van de uitgezakte pijlers.
De behandeling gebeurt in het dagziekenhuis of met 1 nacht opname. De ingreep gebeurt onder volledige verdoving.
Onmiddellijk na de behandeling wordt gecontroleerd of je vlot kan wateren. Indien je pijnvrij bent en niet misselijk kun je ontslagen worden.
Door de wonden in en/of rond de anus kan stoelgang maken aanvankelijk erg pijnlijk zijn. Het is de bedoeling constipatie te vermijden door voldoende vocht en vezels in te nemen. In het begin wordt een tijdelijk laxativum aangeraden. Bij te vloeibare stoelgang moet je uiteraard de behandeling onderbreken. Anderzijds krijg je voor ontslag uitgebreid uitleg over pijnstilling en aangewezen wondverzorging.
Hou er rekening mee dat aambeien altijd kunnen terugkomen. Neem hiervoor de algemene maatregelen (hierboven) goed in acht.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen