Thuishemodialyse

Afdeling: Nierziekten

Met traditionele thuisdialyse zijn we gestart in 2010. Het grootste struikelblok hierbij is dat voor deze toestellen een waterinstallatie nodig is, waardoor je toch wel met wat verbouwingen zit in huis. Reken daarbij ook het onderhoud en dan zie je dat weinig patiënten hiervoor warm lopen. In 2019 zijn we gestart met gloednieuwe toestellen die veel patiëntvriendelijker zijn.

Nierdialyse5

Wat zijn de voordelen?

De nieuwe toestellen zijn compact, mobiel en worden eenvoudig bediend via een tablet. Een aparte waterinstallatie is overbodig. De patiënt heeft een kaartje met chip waar de behandeling op staat. Dit moet hij in het toestel steken en vervolgens wordt de behandeling opgeslagen en doorgestuurd naar het centrum. We kunnen dus vanop afstand monitoren of alles goed verloopt. De patiënt moet minimum 12u per week dialyseren maar kiest volledig zelf wanneer hij dit doet, met een minimum van 2,5 uur per sessie. Door deze ‘zachtere’ behandeling wordt de dialyse beter verdragen dan de klassieke dialyse en worden minder verwikkelingen zoals bloeddrukdalingen of krampen gezien. Bovendien slagen we er in om een betere kwaliteit van dialyse te geven waardoor het vaak mogelijk is om het aantal pillen te verminderen. Aangezien de patiënt volledig zelf instaat voor de behandeling kan deze zelf kiezen wanneer hij gaat dialyseren waardoor dit gemakkelijker te combineren is met beroepsactiviteiten, studeren of het gezinsleven. Het toestel is speciaal ontworpen voor in de thuissituatie waardoor de patiënt er zeker van is dat hij zelf niets verkeerd kan doen.

Hoe verloopt de opstart?

Er wordt steeds gestart met een opleiding in het ziekenhuis. Patiënten en soms ook hun familie of mantelzorgers, wordt aangeleerd hoe ze zich moeten aansluiten op het toestel en hoe het toestel moet worden bediend. Bovendien wordt er getraind op alarmen: wat kan ik zelf bijsturen, wanneer moet ik het ziekenhuis bellen? Het moeilijkste aspect is het leren om zelf de fistel aan te prikken. We geven de patiënt hiervoor alle tijd die hij nodig heeft.

Als de patiënt klaar is voor een eerste dialyse thuis starten we samen op, met een verpleegkundige van het ziekenhuis en iemand van de firma. Daarna voert hij volledig zelfstandig zijn behandeling uit. Uiteraard kan de patiënt ons altijd bellen bij problemen. Eenmaal per maand komt de patiënt in het ziekenhuis dialyseren. Op dat moment wordt gekeken of de behandeling correct wordt uitgevoerd, wordt samen met de nierspecialist bekeken of de behandeling moet worden aangepast en wordt klein materiaal met de patiënt meegegeven (o.a. verbandjes, naalden en medicatie). Het grotere materiaal wordt thuis geleverd en afval wordt ook weer opgehaald.

Hoe ervaren patiënten dit?

Patiënten zijn veel gelukkiger omdat ze zelf de regie hebben over hun behandeling en zich niet hoeven te verplaatsen. Je plant de dialyse volgens je eigen ritme en sociaal leven en kiest zelf wanneer je een vrije dag hebt. Je kunt het toestel zelfs meenemen als je met de auto op vakantie gaat. Nog een voordeel: je wordt niet geconfronteerd met de ziekte van andere patiënten in de dialysezaal. We noemen het soms een 'vip-behandeling' omdat de patiënt een één op één relatie heeft met de verpleegkundige die hem opvolgt. We voorzien ook regelmatige huisbezoeken als extra ondersteuning.

Ik ben erg blij dat ik de verplaatsing niet hoef te doen en zelf mijn dagen kies.
- Dialysepatiënt Dirk

Team

  • Verantwoordelijke nierspecialisten
  • Verpleegkundig thuisdialyseteam
    • Anne Van Damme
    • Tania Bekaert
    • Saskia De Muynck
  • Hoofdverpleegkundige dialyse:
    • Ingrid Varendonck

Meer info

Voor bijkomende inlichtingen over thuisdialyse kun je terecht bij het secretariaat:

secretariaat.nefrologie@azstlucas.be

T 09 224 65 50

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 06-december-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by