Uitwendige borstprothese

Afdeling: Oncologie

Op deze pagina

Na een borstamputatie kun je een uitwendige borstprothese gaan dragen. Als je dat wil, krijg je meteen na de operatie op de verpleegafdeling een prothese. Een uitwendige borstprothese draag je in een bh. Je krijgt eerst een tijdelijke borstprothese. Als de wonde goed genezen is, kun je een definitieve prothese nemen.

Een borstoperatie, en zeker een borstamputatie, is een ingrijpend en emotioneel gebeuren. Je bent angstig en droevig door de kanker en daarbij komt nog dat een zichtbaar en belangrijk deel van je lichaam geheel of gedeeltelijk wordt weggenomen. Jouw eigen borst kan men je helaas nooit teruggeven, maar een uitwendige borstprothese kan je wel een beter gevoel bieden. Een prothese verhindert dat je rugpijn krijgt en helpt je om een goede lichaamshouding te bewaren. Je zult je ook zelfverzekerder voelen en jouw leven van vroeger gemakkelijker weer opnemen.

In eerste instantie kun je weigerachtig staan tegenover deze kunstmatige oplossing. Dat is begrijpelijk. Maar stilaan klaart de lucht op en sta je waarschijnlijk meer open voor een oplossing die jouw levenskwaliteit toch zal verbeteren. De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt op vlak van protheses. Veel vrouwen vinden het een aanvaardbare oplossing waarover ze tevreden zijn.

Na de operatie

Vanaf de dag na de borstoperatie kun je al een voorlopige postoperatieve prothese dragen. Die krijg je gratis van de borstverpleegkundige. De prothese bestaat uit een stoffen huidkleurig hoesje met een polyester wattenvulling. Deze prothese is zeer licht en is bijgevolg een goede oplossing voor de eerste zes weken na de ingreep. Je kunt ze reinigen in een lauw sopje (haal eerst de vulling eruit), uitknijpen en te drogen leggen. Het is ook nuttig om – als je bestralingen moet krijgen - deze postoperatieve prothese te dragen.

Definitieve borstprothese

Als de wonde goed genezen is, kun je denken aan een definitieve uitwendige prothese. Je hebt hiervoor een voorschrift nodig van je arts voor de tussenkomst van de ziekteverzekering. Het gewicht en de omvang benaderen vrij nauwkeurig de gezonde borst. De prothese bestaat meestal uit een siliconenmengsel, omhuld met een uiterst dunne en flexibele folie die op huid gelijkt. Je kunt de prothese in de bh dragen of in een hoesje dat in de bh wordt genaaid. Een aangepaste bh is verkrijgbaar bij de bandagist of speciaalzaak waar de definitieve uitwendige borstprothese aangepast wordt. De borstverpleegkundige zal je hier uitgebreid over informeren.

Een andere mogelijkheid is een kleefprothese die tegen de huid plakt. Deze heeft als voordeel dat het gewicht niet aan de schouder hangt, maar dat het gewicht verspreid wordt over de huid.

Een prothese aanpassen is een emotioneel gebeuren. Onderschat het niet. Vraag aan je partner of aan een goede vriendin om je te vergezellen. Neem ook een nauwsluitende bloes of T-shirt mee (liefst in het wit of in een effen lichte kleur), zodat je de vorm van de prothese precies kunt beoordelen.

Onderhoud

Je kunt een prothese gemakkelijk reinigen, maar volg wel nauwkeurig de voorschriften. Ze is ook bestand tegen transpiratie en geeft dus geen geur af. Bij een kleefprothese moeten zowel de huid als het kleefvlak met een speciaal product gereinigd en verzorgd worden.

Financieel

Voor zowel een voorlopige als een definitieve prothese is er een terugbetaling door het ziekenfonds. Zes weken na de ingreep, na een jaar en dan om de twee jaar kun je rekenen op een tegemoetkoming. Die bedraagt de prijs van een standaardprothese.

Voor een duurdere prothese betaal je een supplement. Er zijn in de handel ook speciale zwemprotheses te verkrijgen. Deze worden niet terugbetaald.

Denk eraan dat de prothese voorgeschreven moet zijn door een arts en afgehaald moet worden bij een erkende bandagist. De borstverpleegkundige kan je een adressenlijst bezorgen.

Even wennen

De huidige protheses blijven dankzij een aangepaste bh zeer goed op hun plaats zitten, maar het onzekere gevoel kan blijven. Zien de mensen het niet? Zal ze niet verschuiven? Het voelt raar aan…

Wees niet te snel ontmoedigd als de prothese niet meteen aanvoelt zoals je had verwacht en gehoopt. Geef jezelf de kans om eraan te wennen.

Let op!

Draag je een uitwendige borstprothese? Let dan op voor scherpe voorwerpen, dierenklauwen, beugels en haakjes … die het siliconenmateriaal kunnen beschadigen. Je haalt daarom het best een aangepaste bh bij de bandagist. Wees ook aandachtig voor oververhitting, want de prothese is niet bestand tegen hoge temperaturen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17-juli-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by