Een urethrastrictuur is een aandoening waarbij door verlittekening een vernauwing van de plasbuis ontstaat. Afhankelijk van de ernst en de plaats van de vernauwing zal uw arts een gepaste behandeling voorstellen. Bij uitgebreidere letsels of als de vernauwing terugkeert na een sachse urethrotomie (graag link naar pagina ‘sachse urethrotomie’ op de site) verkiezen we een urethraplastie. U komt binnen in het ziekenhuis de dag van de ingreep. Bloedverdunnende middelen moeten steeds worden gestopt voorafgaand aan deze ingrepen.

Bij een urethraplastie wordt de plasbuis via een insnede tussen de anus en de balzak volledig vrijgemaakt en het zieke deel verwijderd. Indien de vernauwing kort is kunnen de 2 delen nadien gewoon terug aan elkaar gezet worden. Indien de vernauwing langer is wordt de plasbuis hersteld met een stukje mondslijmvlies. Daarom gebeurt deze ingreep vaak samen met een neus-keel-oorarts. Na de ingreep wordt U wakker met een blaassonde. Deze blijft 10 dagen ter plaatse. Als alles goed gaat kan U de dag na de ingreep het ziekenhuis verlaten.

Postoperatieve zorgen

Na de ingreep is het mogelijk dat er ter hoogte van de wonde wat blauwverkleuring is. De wonde dient gedurende 1 week dagelijks te worden ontsmet met isobetadine. De hechtingen zijn zelfoplosbaar en moeten aldus niet worden verwijderd. Pijnstilling wordt voorzien. Het dragen van een spannend ondergoed is aangewezen. Douchen is toegestaan. Het nemen van een bad of zwemmen zijn best 10 dagen te vermijden om wondinfecties te voorkomen. De eerste weken na de ingreep doe je best geen al te zware activiteiten. Fietsen is absoluut verboden voor 6 weken. Daarnaast hebt U eveneens een wonde aan de binnenzijde van de kaak. Hiervoor dient de mond 3x per dag te worden gespoeld met mondspoelmiddel. De eerste dag na de ingreep worden warme maaltijden best vermeden; nadien zijn er geen restricties meer.

10 dagen na de ingreep wordt U opnieuw in het ziekenhuis verwacht voor een onderzoek op de dienst radiologie. Hierbij wordt gekeken of de plasbuis reeds volledig genezen is. Nadien zal de sonde worden verwijderd en houden we U even in observatie om te kijken of het plassen goed verloopt. Dit gebeurt allemaal in een dagopname: U komt ’s morgens naar het ziekenhuis en verlaat het ziekenhuis kort na de middag.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-april-2024.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by