Spataders of varices zijn een frequent voorkomende aandoening die we zien bij 25% van de vrouwen en 15% van de mannen. Spataders zijn verzwakte en uitgezette aders. Als spataders en hun oorzaak onbehandeld blijven, kunnen deze vroeg of laat evolueren naar chronische aderfalen met in het slechtste geval een open beenwonde.
Spataders worden behandeld om volgende redenen:
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Naast compressietherapie zijn de meest voorkomende behandelingen laseren en stripping.
De ingrepen gebeuren onder algemene narcose.
De “klassieke” stripping operatie bestaat uit minstens twee incisies; één grotere in de lies- of knieplooi waar het afbinden van de verschillende zijtakken gebeurt en één waar de ader wordt verwijderd of gestript. Vooraleer te strippen, worden de spataderzijtakken door kleine sneetjes verwijderd. Bij het strippen worden nog steeds wel gezonde zijtakken afgerukt, wat tot bloeduitstortingen of blauwe plekken kan leiden.
Bij een ‘laseroperatie’ wordt de spatader op knie- of enkelniveau aangeprikt waarna een laserkatheter of radiofrequente katheter wordt geschoven tot op de hoogte van het diep veneus systeem. Eenmaal goed gepositioneerd wordt de katheter teruggetrokken nadat telkens een energiestoot wordt toegediend. Op die manier wordt de spatader dichtgeschroeid en vernietigd.
De behandeling gebeurt via dagziekenhuis of met één nacht opname.
Zowat één week voor de ingreep moet je je aanbieden bij de huisarts voor de preoperatieve onderzoekingen. Mogen wij je vragen de resultaten mee te brengen bij opname, zodat wij ze kunnen inkijken voor de anesthesie.
Je kunt onmiddellijk na de operatie nog enkele ongemakken voelen:
Deze tekenen hoeven je niet te alarmeren. Enkel wanneer de klachten aanhouden of toenemen moet je je huisdokter verwittigen. Bij ernstige problemen neem je onmiddellijk contact op.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen