Op deze pagina

Als je geen kinderwens meer hebt, kun je als man kiezen om de zaadleiders te laten doorknippen. Dat noemen we een vasectomie of sterilisatie.

De ingreep

De zaadleider verbindt de teelbal en de bijbal met de zaadblaasjes en de prostaat. Elke gezonde man heeft twee zaadleiders, een voor elke teelbal. De zaadleider voelt onderhuids in de balzak als een harde streng. Als je geen kinderwens meer hebt kun je de zaadleiders laten doorhalen. Dat noemen we een vasectomie.

De ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving. Als je dat zelf wil of om medische redenen kan het ook in het dagziekenhuis onder volledige narcose. De uroloog maakt twee kleine insnedes in de balzak. Hij maakt de zaadleider vrij, neemt er een stukje uit weg en bindt de uiteinden van de zaadleider af. De ingreep duurt ongeveer een half uurtje en wordt door de meeste mannen goed verdragen.

De vasectomie is in principe een ‘definitieve’ ingreep. Er bestaan wel chirurgische technieken om de zaadleiders opnieuw te verbinden, maar eigenlijk moet je ervan uit gaan dat de sterilisatie definitief is. De spermaproductie in de teelbal gaat na de ingreep gewoon verder maar deze zaadcellen worden door het lichaam afgebroken.

Voor en na de operatie

Scheer zelf op voorhand je balzak om hygiënische redenen. Eet voor de ingreep geen zware maaltijd, maar kom ook niet met een lege maag zodat je geen appelflauwte krijgt. Als je bloedverdunnende geneesmiddelen neemt, bespreekt de arts met jou of ze moet stoppen of vervangen.

Na de ingreep mag je meteen naar huis. We voorzien vaak ijs op de wonde om zwelling tegen te gaan.

Mogelijke bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is heel klein. Deze bijwerkingen zijn mogelijk, maar geven we vooral mee voor de volledigheid. Laat je daardoor dus niet afschrikken.

 • Wondinfectie: We werken steriel en je wordt vooraf geschoren, maar de balzak is een zone die gemakkelijk vochtig wordt door zweet. Grondige desinfectie is dus ook na de operatie aangewezen. Als er zich een infectie voordoet, kunnen we dat bijna altijd oplossen met antibiotica.
 • Een nabloeding (opgezwollen balzak met blauwverkleuring) na de operatie is zeldzaam. Heb je er toch last van, contacteer dan de uroloog.
 • Je kunt tijdens de operatie een appelflauwte krijgen. Je bent wakker, dus als je zelf een flauwte voelt aankomen, meld het dan aan de uroloog of verpleegkundige.
 • We maken de insnede in de balzak in de huidlijn. Daardoor geneest het litteken doorgaans erg mooi.
 • Beperkte zwelling van de balzak na de ingreep gedurende de eerste weken is volledig normaal.
 • Je ervaart ook enkele dagen normale postoperatieve pijn. Daarvoor mag je pijnstillers nemen.
 • Een klein deel van de patiënten (<5%) klaagt na de ingreep van aanhoudende pijn of een drukgevoel. Contacteer de uroloog als je daar last van hebt.

Verzorging thuis

 • Na de operatie draag je best gedurende een week een ondersteunende onderbroek (geen boxershort). De eerste dag leg je een droog verband in je onderbroek. Laat dat 24 uur zitten. Daarna moet je de wonde niet meer afdekken.
 • In de balzak zijn er twee insnedes die we tijdens de operatie sloten met zelfresorbeerbare hechtingen. Ze zullen er dus vanzelf uitvallen. Ontsmet je wonde gedurende twee weken twee keer per dag met een ontsmettend middel dat je in huis hebt of dat je arts voorschrijft. Na 48 uur kun je voor het eerst weer een douche nemen. Ontsmet na het douchen meteen de wonde. Een bad nemen raden we de eerste twee weken af omdat de wonde niet mag weken.
 • Sporten (ook zwemmen) raden we af gedurende de eerste twee weken. Ook seksuele betrekking is gedurende deze periode niet aangewezen.
 • Bij pijn mag je pijnstillers gebruiken van het type Paracetamol en NSAID.

Werkverlet

Na twee dagen kun je opnieuw gaan werken.

Opvolging en resultaat

Na drie weken ga je bij de huisarts langs voor wondnazicht.

Voorbehoedsmiddelen na de ingreep

Na de ingreep ben je niet onmiddellijk onvruchtbaar. De eerste maanden nadien kunnen er nog zaadcellen in de zaadlozing zitten en moet je dus nog voorbehoedsmiddelen gebruiken. Breng na ongeveer 30 zaadlozingen een zaadstaal binnen (minder dan een uur na de productie). De uroloog of huisarts contacteert je met het resultaat. Enkel als er geen zaadcellen meer zichtbaar zijn is de sterilisatie geslaagd en de behandeling ten einde. Soms vraagt de arts om nog een tweede staal af te geven.

Je seksleven verandert niet na de sterilisatie. Het heeft geen invloed op je erectie, orgasme of zaadlozing. Slechts een klein deel van het spermavocht bestaat effectief uit zaadcellen die in de teelbal aangemaakt worden. Belangrijk: een sterilisatie beschermt je niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, aids ...

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 07-december-2020.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by