Op deze pagina

Met een vaso-vasostomie kun je een sterilisatie (bij de man) ongedaan laten maken. Het woord betekent letterlijk het terug aan elkaar zetten van de zaadleiders met microchirurgie. Na het knippen van de zaadleiders blijft de productie van zaadcellen in de teelballen doorgaan. Als ze niet afgevoerd worden langs de zaadleider, worden ze afgebroken door je lichaam. Het doel van de ingreep is om opnieuw een doorgang te verzekeren voor de zaadcellen richting zaadblazen en prostaat. We doen deze ingreep vooral bij patiënten met een hernieuwde kinderwens.

De ingreep

De ingreep gebeurt onder volledige narcose en erna blijf je een nacht in het ziekenhuis. We maken een insnede in de linker- en rechterzijde van de balzak. We zoeken de beide uiteinden van de zaadleider om ze te ontdoen van littekenweefsel. Daarna testen we ze op doorgankelijkheid. Als er witachtig vocht uit de teelbal komt, is dat een goed teken. Bruinachtig vocht of geen vocht is een slecht teken voor de kans op vruchtbaarheid. Met de operatiemicroscoop zetten we de beide uiteinden aan elkaar. We gebruiken heel erg dunne hechtingen die met het blote oog bijna niet zichtbaar zijn. De wonden in de balzak sluiten we met resorbeerbare hechtingen.

Voor en na de operatie

Scheer zelf op voorhand je balzak om hygiënische redenen. Vanaf middernacht de avond voor de ingreep moet je nuchter zijn en mag je dus niet meer eten of drinken. Als je bloedverdunnende geneesmiddelen neemt, bespreekt de arts met jou of ze moet stoppen of vervangen.

Na de ingreep ga je terug naar je kamer en moet je een nacht in het ziekenhuis blijven. We voorzien vaak ijs op de wonde om zwelling tegen te gaan.

Te verwachten resultaat

De kans dat de ingreep technisch succesvol verloopt is erg hoog. Of je ook opnieuw kwalitatief goede spermacellen in het spermavocht krijgt hangt af van enkele factoren.

Een van de belangrijkste factoren is de tijd tussen de sterilisatie en het herstel van de sterilisatie. Hoe langer het tijdsinterval, hoe minder kans op een kwalitatief goed spermastaal nadien. Als de sterilisatie langer dan 6 tot 10 jaar geleden is, stelt de uroloog eventueel voor om een TESE uit te voeren aan een of beide teelballen. Een TESE of testiculaire sperma extractie betekent dat we tijdens de ingreep ook biopsies nemen van de teelbal. Het doel van de biopsie is het weefsel microscopisch onderzoeken en zaadcellen meteen invriezen als we ze vinden. Als je dan na de ingreep via de natuurlijke weg (langs de nieuwe verbinding van de zaadleiders) onvoldoende kwalitatieve spermacellen in de zaadlozing hebt, kun je zo via de fertiliteitskliniek toch nog een zwangerschap bekomen.

Mogelijke bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is heel klein. Deze bijwerkingen zijn mogelijk, maar geven we vooral mee voor de volledigheid. Laat je daardoor dus niet afschrikken.

  • Wondinfectie: We werken steriel en je wordt vooraf geschoren, maar de balzak is een zone die gemakkelijk vochtig wordt door zweet. Grondige desinfectie is dus ook na de operatie aangewezen. Als er zich een infectie voordoet, kunnen we dat bijna altijd oplossen met antibiotica.
  • Een nabloeding (opgezwollen balzak met blauwverkleuring) na de operatie is zeldzaam. Heb je er toch last van, contacteer dan de uroloog.
  • We maken de insnede in de balzak in de huidlijn. Daardoor geneest het litteken doorgaans erg mooi.
  • Beperkte zwelling van de balzak na de ingreep gedurende de eerste weken is volledig normaal.
  • Je ervaart ook enkele dagen normale postoperatieve pijn. Daarvoor mag je pijnstillers nemen.

Verzorging thuis

  • Na de operatie draag je best gedurende een week een ondersteunende onderbroek (geen boxershort). De eerste dag leg je een droog verband in je onderbroek. Laat dat 24 uur zitten. Daarna moet je de wonde niet meer afdekken.
  • In de balzak zijn er twee insnedes die we tijdens de operatie sloten met zelfresorbeerbare hechtingen. Ze zullen er dus vanzelf uitvallen. Ontsmet je wonde gedurende twee weken twee keer per dag met een ontsmettend middel dat je in huis hebt of dat je arts voorschrijft. Na 72 uur kun je voor het eerst weer een douche nemen. Ontsmet na het douchen meteen de wonde. Een bad nemen raden we de eerste twee weken af omdat de wonde niet mag weken.
  • Sporten (ook zwemmen) raden we af gedurende de eerste twee weken. Ook seksuele betrekking is gedurende deze periode niet aangewezen.
  • Bij pijn mag je pijnstillers gebruiken van het type Paracetamol en NSAID.

Werkverlet

Als je een bureaujob hebt, blijf je best een week thuis om te rusten. De nieuwgemaakte verbinding tussen de zaadleiders is erg broos en moet genezen. Als je een fysiek belastende job hebt, blijf je twee weken thuis om de wonde optimaal te laten genezen.

Opvolging

Na drie weken kom je terug bij de uroloog voor wondnazicht.

Controle van het zaadstaal na de ingreep

De productie van nieuwe zaadcellen duurt ongeveer 120 dagen. Breng na ongeveer vier maanden een zaadstaal binnen in het laboratorium. Je moet het zaadstaal enkele uren na productie binnen brengen. Neem nadien contact op met de dienst urologie om het resultaat te bespreken.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 31-mei-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by