Wat is vertebroplastie?

Je arts stelde een breuk of afwijkend letsel vast ter hoogte van één of meerdere wervels. De pijn en het ongemak die dat met zich meebrengt, kunnen we verhelpen door een vertebroplastie.

Vertebroplastie is een minimaal invasieve techniek waarbij “cement” met een naald wordt ingespoten in het gewenste wervellichaam. Dat doen we onder algemene verdoving. Je slaapt dus tijdens de procedure. Tijdens de ingreep maken we foto’s van de wervel.

Opname

Voorbereiding thuis

Je wordt de dag van het onderzoek ’s ochtends nuchter in het ziekenhuis verwacht. Je moet nuchter blijven vanaf middernacht (niets meer eten of drinken). ’s Morgens mag je wel je huidige medicatie innemen zoals gewoonlijk met een slokje water. Neem je bloedverdunners, meld het dan aan je arts. In sommige gevallen moet je een aantal dagen stoppen met het innemen van de bloedverdunners of wordt de dosis aangepast.

Wat breng je mee?

  • Identiteitskaart
  • De documenten die je van je arts kreeg tijdens je laatste consult.
  • Verslag/beelden van onderzoeken die niet in AZ Sint-Lucas zijn uitgevoerd.
  • De medicatiezak met daarin je medicatielijst en je huidige medicatie in de originele verpakking.

Voorbereiding op de afdeling

Meld je in het ziekenhuis aan in straat 60 (opnamebalie) op het afgesproken uur. Je wordt opgenomen op het dagziekenhuis of een verpleegafdeling. Op de afdeling helpt de verpleegkundige je bij de voorbereiding van het onderzoek. De verpleegkundige neemt graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Om te vermijden dat de gekleurde ontsmettingsstof je nachtjapon of pyjama bevuilt, krijg je een operatiehemd van het ziekenhuis. Daarna voeren we een bloedonderzoek uit als dat nog niet gebeurd is. De verpleegkundige controleert ook je temperatuur, polsslag, bloeddruk, lengte en gewicht.

Laat je kunstgebit, ringen, andere juwelen en bril achter in de daarvoor voorziene locker voor je in je bed naar het hart– en vaatcentrum vertrekt.

Het is belangrijk om het onderzoek te starten met een lege blaas. Opgelet: in het hart- en vaatcentrum is het niet meer mogelijk om naar het toilet te gaan, dus doe dat op de afdeling. Je wordt in bed naar het hart- en vaatcentrum gebracht.

Verloop van het onderzoek

In het hart- en vaatcentrum

Bij aankomst in het hart- en vaatcentrum maak je kennis met de verpleegkundigen die je tijdens de ingreep bijstaan. Voor we kunnen starten plaatsen we een infuus in je onderarm en krijg je enkele vragen over je medische voorgeschiedenis.

We brengen je naar de zaal, waar ook de anesthesist aanwezig is. Die staat in voor de algemene verdoving die je in bed krijgt. Daarna verplaatsen we je naar de onderzoekstafel waar de interventionele radioloog met een hoogtechnologisch röntgentoestel een naald ter hoogte van de wervellichamen plaatst en ze opvult met “cement”.

Na de ingreep

Na de ingreep halen we je uit algemene verdoving en brengen we je naar de ontwaakzaal. Daarna brengen we je terug naar de afdeling waar je tot het voorgeschreven tijdstip op je rug in bed moet blijven liggen.

De verpleegkundige van de afdeling begeleidt je verder en beantwoordt mogelijke vragen. Nadat de interventionele radioloog is langsgeweest mag je diezelfde avond terug naar huis.

Het resultaat

De vertebroplastie dient voor stabilisatie van een wervelverzakking of breuk, waardoor de pijn sneller onder controle is. Je zal minder of zelfs geen pijnstillers meer nodig hebben. Je kunt opnieuw vlotter bewegen en je dagelijkse activiteiten hernemen. Doordat de pijnlijke wervel gestabiliseerd is, voorkomen we verdere beschadiging.

Risico’s

  • Overgevoelig reageren op jodium of gebruikte antibiotica.
  • Hartritmestoornissen of een bloeddrukdaling bij het inbrengen van het botcement (van tijdelijke aard).
  • Lekkage van cement buiten het wervellichaam.
  • Na de behandeling kan er pijn of koorts optreden.
  • Kans op infectie.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 05-maart-2021.

Hart- en vaatcentrum

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by