Voorste kruisbandchirurgie

Afdeling: Orthopedie

Op deze pagina

De knie is een scharniergewricht tussen het bovenbeen en het onderbeen. Een gewricht is verstevigd met stevige banden die zorgen voor de stabiliteit. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze zorgt voor de stabiliteit van de knie tijdens draaibewegingen.

Tijdens het sporten of door een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Dit voelt aan alsof er iets knapt. In de eerste uren na het trauma zwelt de knie op en is steunen op het been moeilijk. Vaak kan de knie niet meer volledig gestrekt worden. Na 1 à 2 weken verminderen de pijn en zwelling geleidelijk, maar blijf je met een doorzakkingsgevoel kampen en pijn bij bepaalde bewegingen.

Draaibeweging, hoorbare “knap”, zwelling. De drie klassieke kenmerken van een scheur van de voorste kruisband.

Behandeling

Met het klinisch onderzoek kan het doorzakkingsgevoel gesimuleerd worden: test van Lachman en de Pivot shift-test. Een MRI-scan toont bijkomende letsels: meniscus, kraakbeen of andere ligamenten.

Een actieve patiënt die een doorzakkingsgevoel ervaart, komt in aanmerking voor een kruisbandreconstructie. Een volledige scheur van de kruisband kan niet spontaan genezen. Het doorzakken is een probleem omdat verdere schade kan toegebracht worden aan de andere structuren van de knie.

Een voorste kruisbandreconstructie wordt via artroscopie (kijkoperatie) verricht. De gescheurde kruisband wordt vervangen door een nieuwe kruisband. Hiervoor worden via de huidige techniek 1 of 2 pezen van kniebuigers rond het kniegewricht gebruikt, dit zijn de hamstrings. In bepaalde gevallen kunnen andere pezen gebruikt worden: donorpees, knieschijfpees of synthetische pees. Het peesmateriaal wordt via de boortunnels in de knie gebracht op de plaats van de oorspronkelijke kruisband (anatomical anterior cruciate ligament reconstruction). Het geheel wordt vastgemaakt met een speciaal fixatiesysteem.

Na enkele weken krukken volgens de pijngrenzen, kun je de dagelijkse activiteiten hervatten na 4 à 6 weken. Contactsporten worden vermeden tot de greffe ingegroeid is, na een 6-tal maanden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 17-juni-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by