Samen Lezen

Samen een veilige ruimte creëren waarin woorden tot leven komen en verhalen verbinden.

Wat is Samen Lezen?

In een klein groepje lezen we een verhaal en een gedicht. Iemand leest hardop en pauzeert doorheen de tekst. In die pauzes verkennen we samen de tekst: wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Alle opmerkingen zijn even waardevol. Gewoon luisteren mag ook! Wat ons met elkaar verbindt is het verhaal, het boek én het lees- en luisterplezier.

Samen Lezen (Shared Reading) is voor iedereen: lezers en niet-lezers. Kennis over literatuur, boeken of schrijvers is helemaal niet nodig. Het kleine stukje tekst of gedicht op het leesmoment zelf: daar gaat het over.

Je hoeft niets voor te bereiden en je kiest zelf of je één of meerdere samenkomsten wil bijwonen. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

Waarom Samen Lezen?

Samen lezen is verbindend en plezierig. Je krijgt nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen. Je leert reflecteren over teksten en je verbeeldingskracht verruimt. Je ervaart dat er ook andere visies op de werkelijkheid mogelijk zijn. Gaandeweg groeit het vertrouwen dat het niet gaat over het beste antwoord, over goed of fout, over veel weten om iets te kunnen
begrijpen. Tegelijk is er ruimte voor verschil: ‘O, denk jij er zo over? Ik had nooit verwacht dat je dat ook zo kon zien...’ Mensen vinden in de voorleesgroep een houvast, iets om elke keer weer naar uit te kijken.

Leesbegeleiders

Voor de begeleiding van het Samen Lezen volgden onze leesbegeleiders een specifieke opleiding bij Het Lezerscollectief.

Agenda

Samen Lezen op het pijncentrum

Samen Lezen voor jongeren (12 tot 15 jaar)

  • Enkel op uitnodiging.

Samen Lezen op de PAAZ

Samen Lezen voor oncologische patiënten en hun naasten

Samen lezen met ouderen

Samen lezen met medewerkers en artsen

Voorlezen 36146

Vragen?

Wil je meer info over Samen Lezen in AZ Sint-Lucas? Vraag je je af of je ook kan deelnemen of wil je Samen Lezen introduceren op een afdeling? Neem dan contact op met de coördinator van het project via nike.annys@azstlucas.be.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-april-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by