Ontwaakzaal

09 224 57 82
Straat 73
Klik hier voor de bezoekuren
Ontwaakzaal

Op deze pagina

In de ontwaakzaal kun je rustig wakker worden na je operatie. Je blijft er onder controle van de anesthesist en de verpleegkundige. Als je voldoende hersteld bent, mag je naar je kamer op de afdeling.

Bruggeman Caroline 1

Caroline Bruggeman

Dienstverantwoordelijke ontwaakzaal
56

Ontwaken en herstel

Na de operatie brengen we je naar de ontwaakzaal of ‘afdeling voor post-anesthesie zorgen’ (P.A.Z.A.). Dat doen we bij alle vormen van verdoving: algemene anesthesie, sedatie en regionale anesthesie. Hier blijf je onder controle van een arts van de dienst anesthesie en een team van gespecialiseerde verpleegkundigen tot je voldoende hersteld bent om terug naar de afdeling te gaan.

De anesthesist zorgt ook voor de pijnbestrijding na de ingreep. Denk vooral niet dat een lang verblijf in de ontwaakzaal betekent dat er complicaties zijn. Pas als een arts van de dienst anesthesie oordeelt dat jouw toestand stabiel is, brengen we je naar de kamer.

Nadat je bent bijgekomen uit de algemene verdoving kun je je nog wat slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Door de anesthesie of als gevolg van de operatie kun je misselijk zijn en moet je misschien braken. De verpleegkundigen weten precies wat ze je hiertegen mogen geven.

Je kunt een scherp of kriebelig gevoel achter in de keel hebben. Dit kan het geval zijn als er tijdens de operatie een buisje in de keel werd geplaatst voor de beademing. Deze irritatie verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen.

Veel mensen hebben dorst na een operatie. Als je wat mag drinken, doe het dan voorzichtig om misselijkheid te voorkomen. Mag je niet drinken, dan kan de verpleegkundige jouw lippen nat maken om het ergste dorstgevoel weg te nemen.

Als de verdoving is uitgewerkt, kan er pijn ontstaan in het operatiegebied. De anesthesist zal daarom pijnstilling voorschrijven. De verpleegkundigen in de ontwaakruimte en later op de verpleegafdeling controleren of de pijnbehandeling effectief is. Zo nodig kunnen zij bijkomende pijnstillers toedienen.

Bezoekuren

  • Van 19u tot 19u30.
  • Op de bezoekmomenten moet je niet aanmelden; wacht rustig voor de glazen deur. Onder normale omstandigheden haalt de verpleegkundige je af.
  • Bezoekmomenten zijn enkel toegestaan bij patiënten die overnachten op de PAZA.
  • Alleen korte bezoeken van maximaal twee bezoekers worden toegelaten. Afwisselen kan in de wachtzaal.
  • Kinderen jonger dan twaalf jaar zijn welkom na overleg en worden tijdens hun bezoek altijd begeleid door een verpleegkundige.
  • Bloemen, planten, fruit en geschenken worden om hygiënische redenen niet toegelaten.
  • Respecteer de rust en de privacy. Zet je gsm uit.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-februari-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by