Thuismedicatie

Bij een opname in het ziekenhuis of op consultatie bij de arts vragen we naar de medicatie die je thuis inneemt. Het benoemen van de thuismedicatie is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld wanneer je onverwacht op de spoed terechtkomt of als je veel geneesmiddelen inneemt. Een correct overzicht van je thuismedicatie is echter van groot belang voor zorgverleners. Altijd een overzicht van je medicatie op zak hebben (bijvoorbeeld in je portefeuille of via het digitaal platform Vitalink) kan dus handig zijn.

Wat is een thuismedicatieschema?

Een thuismedicatieschema is een overzicht van alle medicatie die je gebruikt: zowel geneesmiddelen die met én zonder voorschrift te verkrijgen zijn bij uw apotheker. Vergeet ook volgende geneesmiddelen niet:

  • Bloedverdunners
  • Pijnstillers
  • Slaapmiddelen
  • Puffers, aerosol, spuitjes, oog-, oor- en neusdruppels
  • Zalven en crèmes (exclusief cosmetica)
  • Pleisters met geneeskundige werking (bijvoorbeeld tegen de pijn)
  • Geneesmiddelen die je maar één keer per week/maand moet gebruiken
  • Geneesmiddelen tegen maagklachten of stoelgangproblemen
  • Bereidingen gemaakt door je apotheker
  • Vitamines, voedingssupplementen en/of plantaardige geneesmiddelen (calcium, kruiden, homeopathie ...)
  • Cortisone
  • Hormonale preparaten
  • Injecties
  • Insuline
  • Behandelingen met medicatie in dagkliniek

Op het medicatieschema vermeld je ook de dosis van elk geneesmiddel en hoe je de geneesmiddelen inneemt (bijvoorbeeld 1 pil om 8u ’s ochtends, of 1 pil enkel op zaterdag). Vergeet ook zeker niet de geneesmiddelen te vermelden waarvan je het gebruik hebt beëindigd wegens allergieën of bijwerkingen.

Schema thuismedicatie

Hoe stel ik een thuismedicatieschema op?

Je kunt zelf je medicatieschema opstellen door een blanco medicatieschema in te vullen, maar je kunt dit ook doen met de hulp van je apotheker of huisarts. Wanneer je je toestemming geeft, kunnen zij digitaal een medicatieschema aanmaken in Vitalink. Het grote voordeel van Vitalink is dat artsen, apothekers en verpleegkundigen je medicatieschema digitaal kunnen raadplegen. Wanneer je bij een contact in het ziekenhuis je medicatieschema vergeten bent, kunnen de zorgverleners je schema toch raadplegen via Vitalink. Meer informatie over Vitalink vind je hier.

Een medicatieschema moet up-to-date zijn. Als er wijzigingen gebeuren aan je thuismedicatie (bijvoorbeeld stopzetting van een geneesmiddel, wijziging in dosis, opstart nieuw geneesmiddel of voedingssupplement) is het belangrijk om dat aan te passen in het schema of door te geven aan de zorgverlener die jouw Vitalinkschema beheert.

Thuismedicatie bij een ziekenhuisopname

Breng bij opname altijd je thuismedicatieschema mee, samen met de originele verpakkingen van je thuismedicatie. Bij een geplande opname geeft de medewerker van de preopnamebalie je een medicatiezak mee. Daarin kun je de originele verpakkingen van je thuismedicatie verzamelen. Aan de medicatiezak is ook het blanco thuismedicatieschema bevestigd. Dat kun je invullen als je nog geen medicatieschema hebt.

Tijdens je hospitalisatie kan het noodzakelijk zijn dat je thuismedicatie wordt aangepast. Bepaalde thuismedicatie mag bijvoorbeeld niet samen worden ingenomen met geneesmiddelen die we opstarten in het ziekenhuis of moet gestopt worden in het kader van een onderzoek. De thuismedicatie die je verder moet nemen tijdens de opname wordt geleverd door de ziekenhuisapotheek. Onze apotheek beschikt over een groot gamma aan geneesmiddelen, maar niet over alle medicatie beschikbaar op de Belgische markt. Mogelijks zetten we daarom je thuismedicatie om naar een geneesmiddel dat exact dezelfde werking heeft, maar er anders kan uitzien of een andere naam heeft.

Voedingssupplementen worden niet geleverd vanuit de ziekenhuisapotheek. Supplementen nemen we dus wel uit je thuismedicatie. Ook bij specifieke medicatie (bijvoorbeeld orale chemotherapie) vragen we om je thuismedicatie te gebruiken.

Goede samenwerking

Als je tijdens de behandeling vragen hebt over je thuismedicatie of als je bepaalde geneesmiddelen die we aanbieden niet (her)kent, vraag dan zeker uitleg aan je behandelende arts of verpleegkundige. Het is belangrijk dat je als patiënt je behandeling tijdens hospitalisatie begrijpt, zodat je na ontslag uit het ziekenhuis de therapie correct kunt verderzetten.

Neem tijdens je ziekenhuisverblijf zelf geen medicatie in waar de behandelende arts geen weet van heeft. Deze medicatie kan immers een invloed hebben op je behandeling. De medicatie die je moet innemen, wordt altijd gegeven door de verpleging van jouw afdeling volgens het voorschrift van de arts.

Thuismedicatie bij ontslag

Als je thuismedicatie tijdens de opname bewaard werd bij de verpleegkundigen, krijg je die terug mee naar huis wanneer je het ziekenhuis verlaat. Voor de geneesmiddelen die opgestart zijn in het ziekenhuis en die je verder moet innemen, voorziet de arts een voorschrift. Van deze nieuwe geneesmiddelen krijg je wel een hoeveelheid mee naar huis, die voldoende is om tot en met de volgende werkdag te overbruggen. Zo wordt de therapie niet onderbroken tussen het ontslag uit het ziekenhuis en het afhalen van de medicatie bij je huisapotheker.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijg je ook een aangepast thuismedicatieschema. Hierop staat je oorspronkelijke thuismedicatie vermeld, met mogelijke aanpassingen. Ook nieuw opgestarte medicatie staat erop. De verpleegkundige van de afdeling overloopt dit ontslagschema met jou. Aarzel niet om vragen te stellen als iets niet duidelijk is.

Als je het ziekenhuis verlaat is het belangrijk je huisarts en apotheker op de hoogte te brengen van de wijzigingen aan je thuismedicatie. Zo zijn zij op de hoogte van je huidige therapie en kunnen ze zo nodig het schema in Vitalink aanpassen.

Neem bij een vervolgafspraak bij de arts je meest up-to-date medicatieschema mee.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-juni-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by