Voor 78-plussers is vallen één van de meest voorkomende redenen voor een ziekenhuisopname. Daarom is het belangrijk om vallen te voorkomen.
In Vlaanderen valt 40% van de 70-plussers die nog thuis wonen één keer per jaar, bij 80-plussers stijgt dit cijfer tot 50% per jaar. Vallen kan duiden op een onderliggend probleem dat aandacht verdient. Daarom vraagt het een aanpak op verschillende vlakken.
Zowel op de afdeling geriatrie als in het dagziekenhuis geriatrie kunnen we in overleg met je huisarts een overzicht opstellen met een evaluatie van alle valrisico's. Vervolgens maken we een plan op om jouw persoonlijk valrisico te verkleinen. Dit gebeurt door een gezamenlijke aanpak van de geriater, de verpleegkundige, de kinesitherapeut, de ergotherapeut, de diëtiste, de sociaal werker en eventueel de cardioloog, de neuroloog en de arts fysische geneeskunde en revalidatie.
De gevolgen van een val kunnen aanzienlijk zijn. Het belangrijkste gevolg van een val is een breuk van bijvoorbeeld een heup, een pols, een wervel of het bekken. Deze breuken leiden tot pijn, verlies van zelfstandigheid, opname in een ziekenhuis of een woon- en zorgcentrum en soms zelfs tot overlijden. Daarnaast ontstaat er vaak valangst waardoor de kwaliteit van het leven vermindert. Tenslotte kunnen de kosten ten gevolge van een val hoog oplopen.
Medicatiegebruik is een belangrijke oorzaak van vallen. Als je meer dan vier verschillende medicijnen per dag inneemt, heb je al een verhoogd risico op vallen. Vooral medicatie voor het hart, vochtafdrijvende medicatie en antidepressiva kunnen het risico op vallen verhogen. Bespreek met je arts de noodzaak en mogelijke bijwerkingen van elk geneesmiddel.
Heel wat ziektes zijn gelinkt aan vallen. We sommen de belangrijkste op: infecties, hartproblemen, stoornissen in de hersendoorbloeding, ziekte van Parkinson, dementie, depressie, ziekte van Menière, incontinentie, alcoholmisbruik, diabetes, bloedarmoede en uitdroging. Ga regelmatig naar je arts zodat deze aandoeningen tijdig kunnen vastgesteld, behandeld en opgevolgd worden.
Ondervoeding geeft een verhoogd risico op vallen. We hebben immers eiwitten nodig om de spiermassa op te bouwen. Bovendien zijn calcium en vitamine D nodig om de botmassa te behouden.
Patiënten met osteoporose of botontkalking hebben een hoger risico om een wervel, een pols, het bekken of een heup te breken. Er bestaat hiervoor een goede behandeling.
Veel mensen ervaren een plotse bloeddrukdaling bij het plots rechtkomen of bij het veranderen van houding. Door de verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen ontstaat er een gevoel van duizeligheid of draaierigheid.
Een stoornis van het zicht zoals cataract en glaucoom kunnen in 70% van de gevallen gemakkelijk behandeld worden.
Mensen met valangst gaan risicovolle situaties vermijden. Daardoor kan de valangst verlammend werken en net leiden tot minder bewegen.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen