Vinger aan de pols

Ons polsgewricht is erg flexibel en zorgt ervoor dat we onze handen in alle richtingen kunnen bewegen. Helaas gebruiken we onze pols niet altijd verstandig, waardoor er overbelasting kan ontstaan van de pols en onderarm. Onze handspecialisten Vanessa Minne (kinesitherapeut), Nathalie Schelpe (ergotherapeut/orthopedisch verstrekker) en dr. Renata De Kesel (orthopedisch handchirurg) (orthopedisch handchirurg) geven een paar tips om je pols te ontlasten.

Pols2

Herhaaldelijke bewegingen of zwaar belastende activiteiten zorgen ervoor dat de spieren in de pols overbelast kunnen raken. Dat kan klachten geven aan de pols zelf, maar ook aan de onderarm, de elleboog, de duim ... Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk een neutrale polspositie behoudt. Als je je onderarm op tafel legt en een vuist maakt, moet je derde kneukel in het verlengde liggen van je voorarm. Dat is de houding die je bij zoveel mogelijk bewegingen moet nastreven.

Tijdens onze dagelijkse bezigheden, maar ook op het werk maken we vaak verkeerde polsbewegingen. Probeer je hand zoveel mogelijk in lijn met je onderarm te houden en neem voorwerpen iets krachtiger vast, zo stabiliseert het spierkorset rond je pols.

Een paar voorbeeldjes:

Pols1

Heb je last van pols- en /of onderarmklachten? Negeer ze niet en vraag advies bij een handchirurg. De handchirurg werkt samen met een handkinesist en een orthopedisch verstrekker. Op basis van je klachten krijg je een verwijzing naar een handkinesisit voor een persoonlijk behandelplan en/of wordt voor jou een specifieke spalk gemaakt. Soms is een handoperatie nodig. De boodschap is dus om preventief de pols correct te gebruiken en bij klachten tijdig hulp te zoeken. Zo voorkom je ernstige letsels die voor dagelijkse klachten kunnen zorgen.

Tip

Op de Instagrampagina van hands4you_kinesitherapie van kinesitherapeute Vanessa Minne vind je nog meer praktische voorbeelden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-augustus-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by