Voedingsadvies bij kanker

Voeding speelt een belangrijke ondersteunende rol tijdens de behandeling van kanker. Door bepaalde ongemakken is voldoende en goede voeding niet altijd vanzelfsprekend. Misschien heb je minder eetlust, is je smaak veranderd, ben je misselijk of heb je pijn. Niet iedereen krijgt (dezelfde) klachten. Dit hangt onder andere af van het soort kanker, het type behandeling en je voedingsgewoonten. De diëtist kan je helpen met advies op maat.

Een gezonde eet- en leefgewoonte werkt preventief tegen een aantal kankersoorten, maar gezonde voeding maakt geen deel uit van de behandeling en draagt dus niet rechtstreeks bij tot genezing. Voeding heeft wel een ondersteunende rol tijdens de behandeling. Een goed voedingspatroon en een stabiel lichaamsgewicht zorgen ervoor dat je weerstand en conditie op pijl blijven en dat je de behandeling beter kunt doorstaan.

Gezonde voeding

Gezond eten … gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Er is tegenwoordig veel tegenstrijdige informatie beschikbaar over gezonde voeding en de verwarring is soms groot. Eet veel volkorenproducten, groenten, peulvruchten en fruit en varieer!

Volkorenproducten

Volkorenproducten zijn rijker aan vezels en vitaminen dan witte producten door het gebruik van minder geraffineerde ingrediënten. Kies daarom voor volkorenbrood, bruine pasta, zilvervliesrijst ... in plaats van hun witte varianten.

Groenten

Probeer om 200 tot 400 gram groenten per dag te eten. Neem zowel een portie groenten bij de broodmaaltijd als bij de warme maaltijd. Wissel af tussen rauwe en bereide groenten.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn rijk aan vezels en zijn een goede eiwitbron, ze zijn daarom ideaal als vleesvervanger.

Fruit

Eet zeker twee tot drie stukken fruit per dag. Fruit kun je gemakkelijk meenemen om te eten als gezond tussendoortje. Varieer en kies voor seizoensfruit.

Drink voldoende water

Drink dagelijks in totaal 1,5 liter, waarvan minimaal 1 liter water. Bij warm weer, sport, saunabezoek of zware lichamelijke arbeid, moet je uiteraard meer drinken.

Eet minder vlees

  • Per dag 100 gram vlees eten is voldoende. Dat komt overeen met de grootte van je handpalm.
  • Probeer een paar keer per week een maaltijd zonder rood vlees te eten en vervang rood vlees regelmatig door kip, vis, vegetarische vleesvervangers (tofu, quorn …) of peulvruchten.
  • In plaats van ham of worst kun je op de boterham kip, (magere) kaas, vis of een vegetarisch alternatief (zoals hummus) nemen.

Voeding tijdens een kankerbehandeling

De behandelingen brengen vaak meerdere ongemakken met zich mee waardoor gezonde voeding niet meer zo vanzelfsprekend is. Je kunt last hebben van misselijkheid, smaak- en/of geurveranderingen, diarree, braken … wat een weerslag kan hebben op je voedingsinname. Als je problemen ondervindt, zijn adviezen noodzakelijk om toch tot een optimale voeding te komen. De inname van voldoende energie en eiwitten krijgt voorrang. Kies voor voedingsmiddelen waar je zin in hebt en voeding met een hoge calorische waarde. Een individuele aanpak is belangrijk, doe daarom een beroep op een gespecialiseerde diëtiste.

Ondervoeding

Ondervoeding komt vaak voor bij kanker en de behandeling ervan. Het is een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen en heeft een ongunstig effect op het lichaam en het genezingsproces. Ongewenst gewichtsverlies is een belangrijk kenmerk. Niet alleen personen met een laag lichaamsgewicht, maar ook met een normaal gewicht en zelfs met overgewicht kunnen in een slechte voedingstoestand verkeren.

Feiten en fabels

Pas op voor de foodhypes … Wat mogen we nu eigenlijk nog eten?

Voeding is de dag van vandaag een populair item en dat is een goede zaak, maar over wat gezond is, zijn de meningen verdeeld. Nieuwe voedingstrends worden alsmaar gretiger opgepikt online en in de media. Hoe meer het afwijkt van de klassieke voedingsaanbevelingen en hoe exotischer het lijkt, hoe groter het wondergehalte dat eraan wordt toegeschreven. Zo raken velen de weg kwijt. We zetten een aantal feiten en fabels op een rij.

  • Kan ik alcohol beter vermijden tijdens mijn kankerbehandeling?

    Bij kanker drink je beter geen alcohol. Veel chemotherapeutica worden door de lever verwerkt, net zoals alcohol. De combinatie van beiden kan de nevenwerkingen doen toenemen.

  • Bestaan er bepaalde diëten die mijn behandeling ondersteunen?

    'Antikanker’-diëten richten zich vaak op heel specifieke voedingsmiddelen zoals bepaalde groenten en sluiten andere voedingsmiddelen uit. Daardoor zijn ze vaak eenzijdig en onvolwaardig. We raden ze niet aan, omdat ze vooral een negatieve invloed hebben op de voedingstoestand.

    Geen enkel voedingsmiddel heeft een geneeskrachtige werking! Alleen een gevarieerde en volwaardige voeding zorgt voor voldoende inname van vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

  • Is een gezond en evenwichtig voedingspatroon het best tijdens een kankerbehandeling?

    Niet noodzakelijk! Kanker en de behandeling ervan kunnen bepaalde klachten en bijwerkingen geven, die het behoud van een gezond of zelfs ‘gewoon’ voedingspatroon bemoeilijken. Voldoende eten is het belangrijkste.

  • Klopt het dat suiker de tumor voedt?

    Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Een beperking aan suiker zou dus in theorie een positief effect hebben, maar alle wetenschappelijke studies om de relatie tussen suiker en tumorgroei aan te tonen gebeuren op dieren. Om het effect bij de mens aan te tonen zijn er bijkomende studies nodig.

    Kanker en de behandeling ervan leiden vaak tot voedingsproblemen, ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding. Suiker weren uit de voeding heeft een negatieve invloed op de energie-inname. Je vermagert en het risico op ondervoeding is groter. We weten dat ondervoeding het effect van de behandeling kan verminderen en bijwerkingen doet toenemen waardoor de levenskwaliteit daalt. Daarom moet ondervoeding absoluut vermeden of aangepakt worden.

  • Ik heb kanker en overgewicht, moet ik een vermageringsdieet volgen?

    Kanker en de behandeling ervan kunnen voedingsproblemen veroorzaken die invloed hebben op je lichaamsgewicht. Een vermageringsdieet doe je dus beter niet tijdens een behandeling, tenzij je arts het anders aangeeft.

  • Doen superfoods de behandeling beter werken?

    Met superfoods bedoelen we doorgaans voedingsmiddelen die van nature veel van bepaalde voedingsstoffen en antioxidanten bevatten, zoals gojibessen, chiazaad, groene thee, rode bietensap …

    Tot op vandaag zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor hun specifieke heilzame werking. De voedingsstoffen waardoor superfoods zo worden geprezen komen ook voor in meer vertrouwde en alledaagse producten zoals verschillende soorten fruit en groenten. Daarnaast kan één voedingsmiddel niet alle essentiële voedingsstoffen leveren die ons lichaam nodig heeft. Ook hier is variatie in voeding de gouden standaard.

  • Kunnen voedingssupplementen mijn kanker helpen genezen?

    Voedingssupplementen (vitamines, mineralen, oligo-elementen, plantextracten ...) vormen geen kankerbehandeling op zich. Bij vastgestelde tekorten kunnen supplementen baat hebben, maar ze kunnen ook een interactie aangaan met de klassieke medicatie of behandeling. Bespreek daarom altijd het gebruik ervan met je arts! Evenwichtig en gevarieerd eten biedt nog altijd de beste garantie voor een optimale gezondheid.

  • Is bijvoeding drinken noodzakelijk tijdens een kankerbehandeling?

    Wanneer de energie-inname met gewone voeding niet voldoende is, kan het nodig zijn om bijvoeding op te starten. De diëtiste bekijkt dat samen met jou en informeert je verder.

  • Verhoogt rood vlees het risico op kanker?

    Overmatig rood vlees eten verhoogt het risico op dikkedarmkanker. Bewerkte vleessoorten verhogen dan weer het risico op bepaalde maagkankers.

    Er is een verband tussen overmatig eten van rood vlees, bereide vleessoorten en vleeswaren, en chronische welvaartsziekten. Maar het is vooral het totale eet- en leefstijlpatroon dat de gezondheid bepaalt en niet een afzonderlijk voedingsmiddel of een bestanddeel ervan. Vlees bevat waardevolle voedingsstoffen die bijdragen tot een gezonde voeding. We raden aan om te kiezen voor magere pure vleessoorten en te matigen met verwerkte vleesproducten en vette vleessoorten. Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week en eet liever geen bewerkt vlees.

    • Rood vlees = vlees van rund, kalf, paard, schaap, lam en geit
    • Bewerkte vleessoorten = gehakt, salami, paté, worst, charcuterie

Beweeg

Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Dat helpt om je gewicht op een gezond niveau te houden en het zorgt voor een betere conditie. Elke vorm van beweging is goed, je hoeft niet altijd extreem te doen! Lichte vormen van beweging zoals de trap nemen, stevig doorwandelen of fietsen zijn al een stap in de goede richting. Kies een sport die bij je past, een sport die je graag doet houd je langer vol!

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 06-augustus-2025.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by