Voeding bij kanker

Voeding speelt een belangrijke ondersteunende rol tijdens de behandeling van kanker. Door bepaalde ongemakken is voldoende en goede voeding niet altijd vanzelfsprekend. Misschien heb je minder eetlust, is je smaak veranderd, ben je misselijk of heb je pijn. Niet iedereen krijgt (dezelfde) klachten. Dit hangt onder andere af van het soort kanker, het type behandeling en je voedingsgewoonten. De diëtist kan je helpen met advies op maat.

Een gezonde eet- en leefgewoonte werkt preventief tegen een aantal kankersoorten. Gezonde voeding maakt echter geen deel uit van de behandeling en draagt dus niet rechtstreeks bij tot genezing. Voeding heeft wel een ondersteunende rol tijdens de behandeling. Een goed voedingspatroon en een stabiel lichaamsgewicht zorgen ervoor dat je weerstand en conditie op pijl blijven en kun je de behandeling beter doorstaan.

Gezonde voeding

Gezond eten… gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Er is tegenwoordig veel tegenstrijdige informatie beschikbaar over gezonde voeding. Onze aanbevelingen kunnen je helpen om een gezonde keuze te maken. Eet veel volkorenproducten, groenten, peulvruchten en fruit en varieer!

Volkorenproducten

Volkorenproducten zijn rijker aan vezels en vitaminen dan witte producten door het gebruik van minder geraffineerde ingrediënten. Kies daarom voor volkorenbrood, bruine pasta, zilvervliesrijst ... in plaats van de witte varianten.

Groenten

Probeer 200 tot 400 gram groenten per dag te eten. Neem zowel een portie groenten bij de broodmaaltijd als bij de warme maaltijd. Wissel hierbij af tussen rauwe en bereide groenten.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn rijk aan vezels en zijn een goede eiwitbron, ze zijn daarom ideaal als vleesvervanger.

Fruit

Eet zeker twee tot drie stukken fruit per dag. Fruit kun je gemakkelijk meenemen om te eten als gezond tussendoortje. Varieer en kies voor seizoensfruit.

Drink voldoende water

Drink dagelijks in totaal 1,5 liter, waarvan minimum 1 liter water. Bij warm weer, sport, saunabezoek of zware lichamelijke arbeid, moet je uiteraard meer drinken.

Eet minder vlees

  • 100 gram vlees per dag is voldoende. Dit komt overeen met de grootte van je handpalm.
  • Probeer een paar keer per week een maaltijd zonder rood vlees te eten en vervang rood vlees regelmatig door kip, vis, vegetarische vleesvervangers (tofu, quorn …) of peulvruchten.
  • In plaats van ham of worst kun je op de boterham kip, (magere) kaas, vis of een vegetarisch alternatief (bv. hummus) nemen.

Beweeg minimaal 30 minuten per dag

Bewegen helpt om je gewicht op een gezond niveau te houden en zorgt voor een betere conditie. Elke vorm van beweging is
goed, je hoeft niet altijd extreem te doen! Lichte vormen van beweging zoals de trap nemen, stevig doorwandelen of fietsen zijn al een stap in de goede richting. Kies een sport die bij je past, een sport die je leuk vindt, hou je langer vol!

Voeding tijdens een kankerbehandeling

De behandelingen brengen vaak meerdere ongemakken met zich mee waardoor een gezonde voeding niet meer zo vanzelfsprekend is. Je kunt last hebben van voedingsproblemen zoals misselijkheid, smaak- en/ of geurveranderingen, diarree, braken… wat een weerslag kan hebben op de voedingsinname. Als je problemen ondervindt, is advies nodig om toch tot een optimale voeding te komen. De inname van voldoende energie en eiwitten krijgt op dat moment voorrang. Kies voor voedingsmiddelen waar je zin in hebt en voeding met een hoge calorische waarde. Een individuele aanpak is belangrijk, doe daarom een beroep op een gespecialiseerde diëtiste.

Ondervoeding

Ondervoeding komt vaak voor bij kanker en de behandeling ervan. Het is een gevolg van een tekort aan voedingsstoffen en heeft een ongunstig effect op het lichaam en genezingsproces. Ongewenst gewichtsverlies is een belangrijk kenmerk. Niet alleen personen met een laag lichaamsgewicht, maar ook met een normaal gewicht en zelfs met overgewicht kunnen in een slechte voedingstoestand verkeren.

Feiten en fabels

Pas op voor de foodhypes … Wat mag ik nu eigenlijk nog eten? Voeding is de dag van vandaag een populair item en dat is een goede zaak. Maar over wat gezond is, zijn de meningen verdeeld. Nieuwe voedingstrends worden steeds gretiger opgepikt online en in de media. Hoe meer het afwijkt van de klassieke voedingsaanbevelingen en hoe exotischer het lijkt, hoe groter het wondergehalte dat eraan wordt toegeschreven en hoe meer weerklank ze heeft. Hierdoor geraken velen de weg kwijt. We zetten een aantal feiten en fabels op een rijtje.

  • Bij een kankerbehandeling vermijd je best alcohol

    WAAR. Bij kanker drink je beter geen alcohol. Drink je graag eens een glaasje, beperk je dan tot maximum één alcoholconsumptie. Veel chemotherapeutica worden door de lever verwerkt, net zoals alcohol. De combinatie van beiden kan de nevenwerkingen doen toenemen.

  • Zijn er bepaalde diëten die mijn behandeling ondersteunen?

    NEEN. Specifieke ‘antikanker’-diëten richten zich vaak op heel specifieke voedingsmiddelen zoals bepaalde groenten en sluiten andere voedingsmiddelen uit. Hierdoor zijn ze vaak eenzijdig en onvolwaardig en dus niet aan te raden. Geen enkel voedingsmiddel heeft een geneeskrachtige werking! Alleen een gevarieerde en volwaardige voeding zorgt voor voldoende inname van vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen.

  • Tijdens een kankerbehandeling is de beste voeding een evenwichtige en gezonde voeding.

    NIET NOODZAKELIJK. Kanker en kankerbehandeling kunnen bepaalde klachten en bijwerkingen geven, die het behoud van een gezond of zelfs je ‘gewone’ voedingspatroon bemoeilijken. Een goede voedingstoestand behouden primeert.

  • Suiker voedt de tumor.

    ONVOLDOENDE BEWEZEN. Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Suiker beperken zou dus in theorie een positief effect hebben. Alle wetenschappelijke studies om de relatie tussen suiker en tumorgroei aan te tonen gebeuren echter op dieren. Om het effect bij de mens aan te tonen zijn er nog studies nodig. Kanker en/of de behandeling ervan leiden vaak tot voedingsproblemen, ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding. Suiker weren uit de voeding heeft een negatieve invloed op de energie-inname. Daardoor vermager je en is het risico op ondervoeding groter. We weten dat ondervoeding het effect van de behandeling kan verminderen en bijwerkingen doet toenemen waardoor de levenskwaliteit daalt. Daarom moeten we ondervoeding absoluut vermijden.

  • Ik heb kanker en overgewicht, moet ik een vermageringsdieet volgen?

    NIET NOODZAKELIJK. Kanker en/of de behandeling ervan kan voedingsproblemen veroorzaken die mogelijks invloed hebben op je lichaamsgewicht. Je volgt dus beter geen vermageringsdieet tijdens een behandeling, tenzij je arts het anders aangeeft.

  • Superfoods doen mijn behandeling beter werken.

    NIET NOODZAKELIJK. Met superfoods bedoelt men doorgaans voedingsmiddelen die van nature veel van bepaalde voedingsstoffen en antioxidanten bevatten, bijvoorbeeld gojibessen, chiaazaad, groene thee, rode bietensap … Tot op vandaag zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor hun specifieke heilzame werking. De voedingsstoffen waarvoor superfoods zo worden geprezen komen ook voor in meer vertrouwde en alledaagse producten zoals fruit en groenten. Bovendien kan één voedingsmiddel niet alle essentiële voedingsstoffen leveren die ons lichaam nodig heeft. Ook hier is variatie in voeding de gouden standaard.

  • Voedingssupplementen kunnen mijn kanker genezen.

    ONWAAR. Voedingssupplementen (vitamines, mineralen, oligo-elementen, plantextracten enz.) vormen geen kankerbehandeling op zich. Bij vastgestelde tekorten kunnen supplementen baat hebben, maar ze kunnen ook een invloed hebben op de klassieke medicatie of behandeling. Bespreek daarom altijd het gebruik ervan met je arts! Evenwichtig en gevarieerd eten biedt nog altijd de beste garantie voor een optimale gezondheid.

  • Bij de behandeling van kanker is het drinken van bijvoeding noodzakelijk

    NIET NOODZAKELIJK. Wanneer de energie-inname met gewone voeding niet voldoende is, kan het nodig zijn om bijvoeding op te starten. De diëtiste bekijkt dit samen met jou.

  • Rood vlees, bewerkte vleessoorten kunnen het risico op kanker verhogen.

    WAAR. Het overmatig eten van rood vlees verhoogt het risico op dikkedarmkanker. Bewerkte vleessoorten verhogen dan weer het risico op bepaalde maagkankers. Er is een verband tussen overmatig eten van rood vlees, bereide vleessoorten en vleeswaren en chronische welvaartsziekten. Maar het is vooral het totale eet- en leefstijlpatroon dat de gezondheid bepaalt en niet een afzonderlijk voedingsmiddel of een bestanddeel daarvan. Vlees bevat waardevolle voedingsstoffen die bijdragen tot een gezonde voeding. Daarom is het aangeraden om te kiezen voor magere pure vleessoorten en te matigen met verwerkte vleesproducten en vette vleessoorten. Eet niet meer dan 500 gram rood vlees per week en eet liever geen bewerkt vlees.

    Rood vlees = vlees van rund, kalf, paard, schaap, lam en geit.

    Bewerkte vleessoorten = gehakt, salami, paté, worst, charcuterie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-mei-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by