Voorafgaande zorgplanning

Vroeg of laat kom je misschien in een situatie waarin je niet meer duidelijk kunt maken welke medische handelingen je wel nog of niet meer wil. Denk bijvoorbeeld aan een comateuze toestand, dementie, verwardheid door uitzaaiingen in de hersenen … Je kunt op voorhand al heel wat vastleggen, zodat je naasten en arts(en) op de hoogte zijn van je wensen over de zorg aan het levenseinde.

Je kunt als patiënt een aantal voorzorgen treffen om te voorkomen dat zorgverleners nog levensverlengende behandelingen opstarten die je niet meer wil. Ook andere praktische zaken kun je op voorhand vastleggen. Het is wel belangrijk dat je hier ook over spreekt met je naasten en arts(en).

Dit zijn de wilsverklaringen die je kunt opstellen:

  1. Negatieve wilsverklaring: daarmee maak je duidelijk welke levensverlengende behandelingen je niet meer wilt als je zelf wilsonbekwaam bent.
  2. Wilsverklaring inzake euthanasie bij onomkeerbaar bewustzijnsverlies: voor wie wil dat een arts euthanasie uitvoert als er sprake is van een onomkeerbare comateuze toestand.
  3. Orgaandonatie: om vast te leggen of je na het overlijden wel of geen orgaandonor wil zijn.
  4. Lichaamsafstand voor wetenschappelijk onderzoek: om je lichaam te schenken aan een door jou gekozen universitair centrum voor opleiding en wetenschappelijk onderzoek.
  5. Wilsverklaring over de uitvaart: daarin kun je vastleggen hoe je jouw uitvaart het liefst zou zien verlopen.

Voorgedrukte gebundelde wilsverklaringen kun je krijgen via je mutualiteit, het netwerk palliatieve zorg of bij je apotheek. Je kunt ze ook downloaden via deze website: https://leif.be/voorafgaande-zorgplanning.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een wilsverklaring of wil je bijkomende inlichtingen, dan kun je bij ons Palliatief Support Team terecht tijdens de kantooruren.

Contact

Palliatief Support Team

pst@azstlucas.be
09 224 52 01
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-juni-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by