WE-Care

Met het WE-Care programma (Welness and Excercise CAncer REvalidation) zetten we je aan om een nieuwe start te nemen door actief en gezond te gaan leven tijdens je onderhoudsbehandeling of na je behandeling. Dat doen we door samen te bewegen en je goed te informeren.

Filosofie

Na een diagnose van kanker lijkt bewegen en sporten plots niet meer zo evident. Uit onderzoek blijkt echter dat blijven bewegen tijdens en na de behandeling van kanker zorgt voor een betere fysieke en mentale toestand, dus ook voor een betere levenskwaliteit en minder kankergerelateerde vermoeidheid.

Omdat bewegen belangrijk is tijdens en na de behandeling bieden we met WE-Care een bewegingsprogramma aan op jouw maat. Dit programma is toegankelijk voor zowel patiënten die in onderhoudsbehandeling zijn als voor patiënten na de behandeling.

Programma

In een groep van vier tot tien personen oefen je op jouw eigen tempo. Bespreek een mogelijke deelname altijd met je behandelend arts. Na goedkeuring van de behandelend arts zal jouw begeleidingsverpleegkundige of psycholoog een afspraak maken voor een intake met de revalidatiearts, de cardioloog en de oncokinesist.

Modules

Binnen het WE-Care programma hebben we twee modules, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen bewegen en revalideren en waar de accenten en doelstellingen anders liggen:

Modules revalidatie

 • Deze module is bedoeld voor patiënten die herstellende zijn van een oncologische of hematologische aandoening.
 • Het doel is de persoonlijke conditie te verhogen waardoor de vermoeidheid meer hanteerbaar wordt. Zo zullen de dagelijkse activiteiten opnieuw haalbaar worden.
 • Onder deskundige begeleiding van een kinesitherapeut werken we gedurende 12 weken twee keer per week aan de fysieke conditie op maat van elke individuele deelnemer. We trainen op maandag- en vrijdagvoormiddag.
 • Naast de fysieke training bieden wij ook een kennismaking met aqua gym, start to walk/run, relaxatie en mindfulness aan.

Module bewegen

 • Deze module is voor patiënten die in (onderhouds-) behandeling zijn.
 • Het doel van deze module is om in beweging te blijven. Bewegen vermindert de vermoeidheidsklachten en bevordert het slapen.
 • Onder deskundige begeleiding van een kinesitherapeut werken we één à twee keer per week aan de fysieke conditie op maat van elke individuele deelnemer. We trainen op maandag- en vrijdagvoormiddag.
 • Naast de fysieke training bieden wij ook een kennismaking met aqua gym, start to walk/run, relaxatie en mindfulness aan.

Opbouw programma

Oefenen in één groep (module revalidatie + module bewegen), maar met een persoonlijk schema:

 • Na de curatieve behandeling = focus op REVALIDATIE
 • 24 fysieke trainingen
 • 2 keer per week
 • Tijdens onderhoudsbehandeling = focus op BEWEGING
 • 24 fysieke trainingen (extra trainingen te bespreken met de behandelend arts en kinesitherapeut)
 • 2 keer per week (mogelijkheid tot 1 keer per week)

Praktische informatie

Intake

Deelname kan na een gesprek met de begeleidingsverpleegkundige of psycholoog van het oncologisch begeleidingsteam en met de toestemming van je behandelend arts. Nadien ontvang je het volledige programma met data, uren en locaties.

Instappen

Instappen in het WE-Care programma kan elke vrijdag. Het programma loopt vanaf september t.e.m. juni (behalve tijdens de
schoolvakanties). Zo kun je steeds aansluiten op een moment dat voor jou mogelijk is.

Kostprijs en terugbetaling

De kostprijs bestaat uit het remgeld per training en het bedrag voor de intakeconsultatie bij de revalidatiearts en de cardioloog. Informeer bij je ziekenfonds of hospitalisatieverzekering voor een eventuele tussenkomst in de kostprijs.

Contact

Voor meer informatie over inschrijvingen, kostprijs en de inhoud van de infosessies kun je terecht bij je begeleidingsverpleegkundige of psycholoog van het oncologisch begeleidingsteam.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 10-maart-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by