09 224 61 11

Lettergrootte: a a a

Diabetes

Wat is diabetes?

Diabetes mellitus is een chronische aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed verhoogt omdat het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert of omdat de beschikbare insuline niet goed werkt (insulineresistentie). Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt in de bètacellen van de pancreas of alvleesklier.

Uit onze voeding halen we suikers die gebruikt worden als energiebron voor onze lichaamscellen. De voedingssuikers worden in het spijsverteringskanaal omgezet naar glucose die dan in het bloed terechtkomt. Het bloed brengt de glucose naar de lichaamscellen. Om glucose in de cellen te brengen is er insuline nodig die de celwand opent (zoals een sleutel een deur opent) en moet de cel ontvankelijk zijn voor insuline.

werking van insuline

Bij een insulinetekort of insulineresistentie kan de suiker onvoldoende opgenomen worden in de lichaamscellen om daar als energiebron te dienen. Het blijft daardoor in het bloed terwijl er via de voeding steeds meer suiker bijkomt. Als gevolg ontstaat er een verhoging van het bloedsuikergehalte of hyperglycemie.


Symptomen die kunnen wijzen op diabetes:

  • vermoeidheid
  • veel plassen
  • dorst
  • vermageren
  • vatbaarder voor infecties
  • specifieke appeltjesgeur van de adem

 

Soorten diabetes:

    • Diabetes type 1: Het lichaam maakt geen insuline meer aan. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal voor de leeftijd van 40 jaar. De oorzaken zijn nog onbekend. Erfelijkheid speelt een rol, alsook virussen, ziekte, … De klachten treden meestal snel op en de patiënt voelt zich ziek (is vermagerd en voelt zich vermoeid, heeft veel dorst en moet veel plassen).
    • Diabetes type 2: Er is onvoldoende insulineproductie en de lichaamscellen zijn minder ontvankelijk voor insuline. De oorzaak is meestal overgewicht en te weinig beweging, maar erfelijkheid speelt hierbij ook een grote rol. Deze vorm ontstaat meestal op latere leeftijd en gaat soms met zeer weinig klachten gepaard.
    • Zwangerschapsdiabetes: Dit komt vooral voor in de tweede helft van de zwangerschap en wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Het is een tijdelijke vorm van diabetes die verdwijnt na de bevalling. Echter, één vrouw op twee met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt binnen de vijf à tien jaar na haar bevalling diabetes type 2. Het is belangrijk om na zwangerschapsdiabetes steeds gezond te blijven eten en veel te bewegen.Een informatiebrochure over zwangerschapsdiabetes vindt u hier.
    • Secundaire diabetes: Secundaire diabetes ontstaat door medicatiegebruik (cortisone, hormoontherapie), door pancreas- of leveraandoeningen, ...

 

Wat is glycemie?

Glycemie is het gehalte aan suiker in het bloed en wordt in België uitgedrukt in mg/dl. Bij de behandeling van diabetes streven we naar optimale glycemiewaarden, die liggen tussen de 70 en 140 mg/dl. Deze streefwaarden zijn afhankelijk van het type diabetes en van tijdstip van de metingen (deze zijn bijvoorbeeld anders bij zwangerschapsdiabetes). Uw bloedsuikergehalte wordt bepaald door:

  • voeding
  • insuline
  • lichaamsbeweging
  • stress
  • ziekte
  • andere medicatie

 

Wat is HbA1c?

Bloedsuiker bindt zich aan de kleurstof van de rode bloedcellen (hemoglobine). Hoe hoger de glycemiewaarden, hoe meer suiker aan dit bloedpigment kleeft. Door de hoeveelheid gesuikerd bloedpigment te bepalen (hemoglobine A1c) weet men hoe hoog de gemiddelde bloedsuikers de voorbije drie maanden waren. Zo is HbA1c een belangrijke parameter voor de diabetesregeling. Het is bewezen dat, bij een goede diabetesregeling er veel minder vaak verwikkelingen voorkomen.

Laatste update 15/12/2017 - team diabeteskliniek