Een delier (of delirium) is een plots optredende tijdelijke verwardheid. Deze verwarde toestand kan enkele uren, dagen, weken of in uitzonderlijke gevallen enkele maanden duren. De verschijnselen kunnen wisselen in ernst gedurende de dag. ’s Avonds en ’s nachts verergeren ze vaak waardoor de persoon minder goed slaapt.
Sommige mensen kunnen zich de periode van een delier achteraf niet herinneren, terwijl anderen er juist levendige herinneringen aan hebben. Die kunnen schaamte en angst oproepen.
Ouderen, mensen met een gezichts- of gehoorbeperking, mensen die eerder een delier doorgemaakt hebben, personen met dementie … lopen een verhoogd risico op een delier. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren:
De volgende verschijnselen zijn typerend voor een delier:
De arts probeert de oorzaken van het delier te achterhalen en ze te behandelen. Hij kan medicatie geven om angst en onrust te onderdrukken. In het ziekenhuis hanteren we een fixatiearm beleid. Dat wil zeggen dat we zo weinig mogelijk fixeren of vrijheidsbeperkende maatregelen nemen. In uitzonderlijke situaties moeten we toch fixeren om de veiligheid te garanderen. Voor meer informatie, vraag naar de brochure over ons fixatiearm beleid.
Er zijn een aantal eenvoudige zaken die je als familie of vriend kunt doen om de patiënt te helpen:
Het is belangrijk om te weten dat de patiënt zich niet bewust is van zijn “vreemd” gedrag. Neem hem/haar achteraf niets kwalijk over dingen die hij/zij heeft gezegd of gedaan.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen