Geriatrie richt zich op onderzoek en opvolging van ouderen met een complexe problematiek.
We richten ons vooral op ouderen bij wie er sprake is van complexe problematiek. Vaak gaat het om een combinatie van problemen op lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk vlak. Dit heeft soms gevolgen voor de zelfredzaamheid. Er is vaak sprake van algemene achteruitgang, zonder dat er specifieke klachten op de voorgrond treden. De geriater onderzoekt deze klachten, probeert te achterhalen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan en stelt een behandelplan op.
Verwijzing gebeurt door de huisarts of een specialist. Het onderzoek bij de geriater bestaat uit een gesprek met jou en je familie en een lichamelijk onderzoek. Breng zeker ook een actuele medicatielijst mee.
Soms is het nodig om onderzoeken te plannen, zoals een bloedonderzoek, medische beeldvorming, neuropsychologische testen. Het kan zijn dat voor deze onderzoeken een opname gepland wordt in het dagziekenhuis geriatrie.
Patiëntenverenigingen zetten zich in om de zorg aan patiënten nog verder te verbeteren. In die organisaties zitten mensen die uit eigen ervaring spreken, omdat ze zelf patiënt zijn geweest. Ervaringen uitwisselen tussen lotgenoten kan heel waardevol zijn. Verder houden ze zich ook bezig met het behartigen van patiëntenbelangen en zetten ze sterk in op het informeren van patiënten. De dienst geriatrie werkt samen met de Alzheimer Liga.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen