Angio-oedeem

Afdeling: Longziekten

Op deze pagina

Angio-oedeem is een plaatselijke zwelling die soms plots kan opkomen, bv. op de tong, de oogleden, de lippen of de bovenzijde van handen en voeten.

Wat is angio-oedeem?

Angio-oedeem is een plaatselijke zwelling van de huid of de slijmvliezen die vaak niet jeukt, maar eerder tintelt of soms pijnlijk is. De zwellingen zijn vochtophopingen in het weefsel die ontstaan doordat vocht lokaal uit de bloedvaten lekt onder invloed van ‘signaalstofjes’ zoals cytokines, bradykinine en/of histamine. Ze ontstaan vaak op plaatsen waar de huid minder strak met de onderlaag verbonden is zoals de oogleden, lippen en bovenzijde van de handen en de voeten, de genitaliën of in de slijmvliezen (tong, verhemelte, maagdarm-kanaal,…).

Oorzaken

Angio-oedeem kan optreden in de context van een allergie, maar heeft hier ook vaak niets mee te maken. Soms is het optreden van angio-oedeem gerelateerd aan het voorkomen van netelroos (urticaria). In andere gevallen kan het ook gerelateerd zijn aan de inname van geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld bepaalde bloedrukmedicatie (Angiotensine Converting Enzyme of ACE -inhibitoren) of ontstekingsremmers (NSAID’s). Infecties of ontstekingen kunnen angio-oedeem uitlokken. Een verminderde werking of een tekort aan het eiwit C1-esteraseremmer veroorzaakt angio-oedeem door een teveel aan bradykinine en kan erfelijk (heriditair angio-oedeem of HAE) of in zeldzame gevallen verworven zijn. In vele gevallen blijft de onderliggende oorzaak ongekend (idiopathisch).

Behandelingen

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij angio-oedeem door een ontsteking moet de onderliggende ziekte aangepakt worden. Wanneer de zwellingen door een ACE-remmer uitgelokt worden, staakt men de ACE-remmer. Voor angio-oedeem in de context van netelroos of bij idiopathisch angio-oedeem, vormen antihistaminica, al dan niet aangevuld met een leukotrieenreceptorantagonist de basis van de behandeling. Bij erfelijk angio-oedeem door een stoornis van de C1-esteraseremmer zijn antihistaminica niet zinvol en is er een specifieke behandeling nodig.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 18-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by