Op deze pagina

Het chronisch blaaspijnsyndroom (BPS) is een chronische pijn die wordt gevoeld in de streek van de blaasregio.

Het chronisch blaaspijnsyndroom (BPS) is een chronische pijn die wordt gevoeld in de blaasregio en die samengaat met minstens één ander symptoom, zoals toename van pijn bij vullen van de blaas, urgency (onhoudbare drang om te plassen) en/of een toegenomen mictiefrequentie overdag en ‘s nachts, en waarbij andere oorzaken zijn uitgesloten. Vaak is vrijen pijnlijk en heb je moeite met de ontlasting. De verschijnselen lijken op een blaasontsteking, maar BPS is dat niet. Bij blaasontsteking zitten er bacteriën in de urine. Bij BPS is dat niet het geval.

De diagnose BPS is een omschrijvende diagnose van een klachtencomplex, waarvoor geen duidelijke oorzaak of verklaring gevonden wordt. Meestal heb je al een lange weg als patiënt achter de rug. Wat wij kunnen bieden zijn mogelijkheden om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Oorzaak

De juiste oorzaak van BPS is nog altijd niet bekend. Waarschijnlijk spelen verschillende oorzaken een rol. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Allergie: het kan zijn dat bepaalde stoffen in de urine een allergische reactie van de blaas veroorzaken. Je zou kunnen uitzoeken of het eten van bepaalde voedingsmiddelen meer pijn geeft.
 • Verhoogde doorlaatbaarheid van de blaaswand: de blaaswand is bekleed met urotheel. Als de doorlaatbaarheid van de wand groter is dan normaal, kunnen agressieve stoffen in de urine tot irritatie en beschadiging van dit urotheel leiden. Je blaas raakt ontstoken, wordt vuurrood en er kunnen spontaan bloedinkjes of zweren ontstaan. Dat noemen we Hunner laesies
 • Reuma van de blaas: een chronische ontsteking van de blaas, die niet veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie maar door het afweersysteem zelf. Dit noemen we ook wel een auto-immuunziekte, omdat je afweersysteem de eigen organen en weefsels aanvalt. Dat is vergelijkbaar met reuma aan de gewrichten. Deze chronische ontsteking veroorzaakt de kenmerkende pijn bij BPS.
 • Chronische zenuwpijn: in dat geval geven de blaaszenuwen verkeerde signalen door. De hersenen registreren dat je pijn hebt, maar in de blaas zelf is geen duidelijke oorzaak voor de pijn te vinden.
 • Overactiviteit van de blaas: door de eerder genoemde chronische ontsteking van de blaaswand wordt je blaasspier continu geprikkeld. Hierdoor heb je vaak een pijnlijke aandrang om te plassen. Het doen van een plas lucht meestal (even) op.

Klachten

Blaaspijnsyndroom kan een resem aan klachten geven:

 • pijn in de blaas die toeneemt als de blaas voller wordt
 • uitstraling van deze pijn naar bekken, rug, liezen en flanken
 • vaak plassen in kleine beetjes
 • continu pijnlijke aandrang om te plassen
 • pijn in de plasbuis (urethra)
 • drukkend pijnlijk gevoel in de onderbuik
 • pijn bij het vrijen
 • bij vrouwen een stekende pijn in de vagina
 • bij mannen pijn in de penis, testikels, scrotum en perineum

Deze klachten kunnen vaak weer leiden tot meerdere andere klachten. Zo kunnen er problemen ontstaan met de ontlasting ten gevolge van een verkeerd gebruik van de bekkenbodem bij veelvuldig plassen.

Behandeling

De behandeling van het chronische blaaspijnsyndroom kan bestaan uit het toedienen van blaasspoelingen:

Als de situatie ondraaglijk wordt en de blaasspoelingen niet helpen, moet de blaas soms weggenomen worden:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 31-mei-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by