Goedaardige prostaatvergroting

Bij een aantal mannen kan in de loop van de jaren langzamerhand een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Een prostaatvergroting leidt niet altijd tot klachten.

De prostaat is een klier die zijn functie heeft bij de voortplanting. De prostaat maakt een vocht aan dat van belang is voor het in leven houden van de zaadcellen tijdens en na de zaadlozing. Bij het orgasme van de man zullen de prostaat en de blaashals samentrekken zodat het zaadvocht naar buiten gestuwd wordt uit de penis. De prostaat staat onder controle van het mannelijke hormoon testosteron dat geproduceerd wordt in de teelballen. Onder invloed van dit hormoon dat nodig is voor heel wat functies in het lichaam (vethuishouding, spierkracht, libido etc.) kan groei optreden.

Bij sommige mannen groeit deze prostaat tot een volume waarbij ze klachten krijgen van de prostaat. In dat geval spreekt men van goedaardige prostaatvergroting. Goedaardig wil zeggen dat er in dit geval niet gedacht wordt aan prostaatkanker. Veel voorkomende klachten van goedaardige prostaatvergroting zijn moeizamer plassen, nadruppelen, snel naar toilet moeten gaan bij aandrang, moeten persen met de buik om te kunnen plassen, een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik, plassen in meerdere tijden, achteruitgang van de nierfunctie en zich niet leeg kunnen plassen.

De behandeling bestaat uit medicatie of zo nodig een ingreep. Wij bieden volgende ingrepen aan voor goedaardige prostaatvergroting:

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 27-februari-2023.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by