Hypofysetumor

Een hypofysetumor is een gezwel in de hypofyse, een klein kliertje onder de hersenen. Een hypofysetumor is bijna altijd goedaardig, maar kan wel vervelende klachten geven.

De hypofyse is een kliertje dat onderaan de hersenen hangt en er mee in verbinding staat. Dit kliertje produceert onder invloed van impulsen van de hersenen hormonen die op hun beurt andere hormoonproducerende klieren in het lichaam regelen.

Zo speelt de hypofyse een rol in de werking van de schildklier, de bijnieren (aanmaak van het stresshormoon), de nieren (regeling van de productie van de hoeveelheid urine) en de aalvleesklier (regeling van de suikerspiegel in het bloed). De hypofyse beïnvloedt de groei (op kinderleeftijd) en de moedermelkproductie.

Uit dit kliertje kunnen gezwelletjes ontstaan. Deze zijn bijna altijd goedaardig.

We maken onderscheid tussen gezwelletjes die uitgaan van hormoonproducerend weefsel en niet-hormoonproducerend weefsel:

  • Hormoonproducerend weefsel: gezwelletjes die hormonen produceren worden meestal sneller ontdekt en zijn vaak kleiner. Een (chirurgische) behandeling wordt bepaald door de graad van hormonale ontregeling die door deze gezwelletjes veroorzaakt wordt.
  • Niet-hormoonproducerend weefsel: gezwelletjes die geen hormonen produceren worden meestal later ontdekt en zijn daardoor vaak groter van volume. Door het grotere volume kunnen zij druk geven op de omliggende structuren: druk tegen de oogzenuw waardoor verminderde gezichtsscherpte of druk tegen de zenuwen voor de oogbewegingen waardoor dubbelzicht ontstaat. Wanneer problemen met het zicht optreden, stellen we meestal een operatie voor.

Sommige types hypofysetumoren (prolactine-producerende gezwellen) kunnen goed behandeld worden met medicatie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-januari-2021.

Neurochirurgie

Endocrinologie

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by