Malaria

Afdeling: Reisadviescentrum

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in je lichaam terecht komen. De ziekte gaat dus niet over van mens tot mens: er is altijd een mug nodig als overbrenger. Gevallen in België zijn bijna altijd meegebracht uit het buitenland. Zelden is er een geval van airport malaria (via de luchthaven) of suitcase malaria (een mug die meereist in je bagage).

De belangrijkste vorm van malaria wordt veroorzaakt door het Plasmodium Falciparum, die af en toe fataal verloopt. Bij deze vorm is besmetting van de hersenen een gevreesde complicatie. De ziekte kan in de meeste gevallen goed behandeld worden. Maar belangrijker is voorkomen door preventief medicatie in te nemen tegen malaria voor, tijdens en na het verblijf in de tropen. Gebruik ook muggenmelk en muskietennetten als afweer.

Elke patiënt die terugkomt uit de tropen met koorts is in principe een patiënt met malaria tot het tegendeel bewezen is. De diagnose is eenvoudig te stellen met een bloedafname, de zogenaamde dikdruppel.

De andere vormen van malaria (Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale, Plasmodium Malariae) verlopen veel minder agressief. Zij kunnen tot lang na het verblijf in de tropen de kop opsteken en zijn gemakkelijk via bloedonderzoek terug te vinden. De behandeling is wel anders dan deze van de gevreesde Falciparum.

De vormen Plasmodium Knowlesii en Plasmodium Brasilianum zijn uiterst zeldzaam.

Belangrijk!

  • Wie naar een malariagebied gaat, moet zich beschermen tegen muggen en preventief medicatie innemen.
  • Wie binnen de twee weken na een verblijf in de tropen koorts krijgt met spierpijn en hoofdpijn, moet zich dringend laten onderzoeken op malaria. Hoe sneller de behandeling wordt opgestart, hoe kleiner de kans wordt op een fatale afloop.
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-december-2020.

Reisadviescentrum

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by