Neuritis vestibularis is een ontsteking van de evenwichtszenuw in het binnenoor. Men vermoedt dat een virale infectie de oorzaak is van deze ontsteking. Door een verstoring van de functie van het evenwichtsorgaan, veroorzaakt een neuritis vestibularis plotse draaierigheid die wekenlang kan aanhouden. In het begin kan dit gepaard gaan met misselijkheid en braken.

Diagnose

Om een neuritis vestibularis vast te stellen is onderzoek door een ervaren arts (NKO-arts of neuroloog) noodzakelijk. Het is vooral belangrijk om andere, ernstige oorzaken van duizeligheid uit te sluiten. Om tot de diagnose te komen, zal een onderzoek van de oogbewegingen gebeuren, in combinatie met een gehoortest en gespecialiseerde evenwichtstesten (videonystagmografie).

Behandeling

Over het algemeen verdwijnt de duizeligheid bij een neuritis vestibularis spontaan over het verloop van enkele weken. Hierbij zijn twee scenario’s mogelijk: een volledige recuperatie van het evenwichtsorgaan of een gedeeltelijke recuperatie. Wanneer het evenwichtsorgaan niet volledig recupereert, zullen de hersenen zich in de meeste gevallen aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is hierbij belangrijk voldoende fysiek actief te blijven om het herstel te bevorderen. In sommige gevallen kan worden geopteerd voor evenwichtsrevalidatie.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by