Op deze pagina

Teelbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Het komt vooral voor bij jongens en mannen van 20 tot 45 jaar.

Symptomen

In België worden elk jaar een 130-tal gevallen van teelbalkanker vastgesteld bij jonge mannen. Meestal ontstaat deze ziekte bij mannen tussen de 20 en 40 jaar, maar het kan zich ook op oudere leeftijd voordoen. De meeste mannen bij wie teelbalkanker wordt vastgesteld, hebben zelf een verandering aan een teelbal vastgesteld: een vergroting van de teelbal en/of een verharding in de teelbal waardoor deze anders aanvoelt. Ongeveer een derde van de patiënten meldt een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. Bij een klein aantal mannen wordt teelbalkanker vastgesteld omdat zij klachten hebben ten gevolge van uitzaaiingen. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door een zwelling van de lymfeklieren waardoor pijn kan ontstaan, bijvoorbeeld buikpijn of rugpijn. Er kunnen ook klachten optreden die niet direct aan teelbalkanker doen denken, maar daar wel door kunnen zijn veroorzaakt, zoals zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel. Ook kan er sprake zijn van vermoeidheid zonder aanwijsbare reden.

Ontstaan

Kanker van de teelbal ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren, de zogeheten kiemcellen. Een dergelijke tumor wordt dan ook een kiemceltumor genoemd.

Behandeling

De behandeling van dergelijke tumoren begint meestal met een orchidectomie of wegname van de teelbal. Voor deze ingreep kan het aangewezen zijn om zaadcellen te laten invriezen als je nog een kinderwens hebt. Soms wordt de wegname van een teelbal meteen gecombineerd met plaatsing van een teelbalprothese.

In sommige gevallen zal met deze operatie de genezing nog niet compleet zijn omdat er bijvoorbeeld al uitzaaiingen zijn hogerop. In dat geval is de operatie nog altijd nodig voor de diagnose van het soort teelbalgezwel, want het type kiemceltumor bepaalt de eventuele nabehandeling. Nabehandeling bestaat meestal uit chemotherapie die soms gevolgd wordt door wegname van lymfeklieren in de buik. Alle patiënten worden besproken op de MOC-vergadering (medisch oncologisch consult). Op deze vergadering overleggen de verschillende specialisten en eventueel ook de huisarts over de beste therapie voor de patiënt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 08-januari-2021.

Urologie, andrologie, steenkliniek

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by