Tinnitus is de medische term die gebruikt wordt voor oorsuizen. Men spreekt van tinnitus wanneer geluiden worden waargenomen, maar de geluidsbron zich niet buiten het lichaam bevindt. De geluiden die men bij tinnitus hoort, kunnen variëren van een gezoem, gefluit, getik, enz.

Oorzaken van tinnitus

Enerzijds kan het bij tinnitus gaan om geluiden die het lichaam zelf produceert, zoals bijvoorbeeld het geluid van een nabijgelegen bloedvat of van samentrekkende spieren in het oor. Bij de grootste groep van mensen met oorsuizen gaat het echter om fantoomgeluiden. Dat zijn geluiden die door de hersenen zelf worden geproduceerd. Vaak is een verminderd gehoor hierbij de onderliggende oorzaak. Nek- en kaakproblemen kunnen ook een invloed hebben op oorsuizen. Ten slotte zijn er ook heel wat psychologische factoren, zoals stress en vermoeidheid, die tinnitus kunnen beïnvloeden.

Behandeling van tinnitus

Heel veel mensen maken in hun leven een periode met tinnitus door. Wanneer men voldoende geïnformeerd is, kan men er in de meeste gevallen goed mee omgaan. Afleiding is cruciaal. Het is daarom belangrijk om het geluid dat je waarneemt te maskeren door bijvoorbeeld regelmatig zachte muziek op te zetten.

Wanneer tinnitus een belangrijke invloed heeft op het functioneren, is een onderzoek bij een NKO-arts nuttig. Mogelijke behandelingsopties zijn medicatie, hoortoestellen, gewenningstherapie (Tinnitus Retraining Therapy) of psychologische begeleiding. Sommige patiënten komen ook in aanmerking voor repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by