Uitval van het evenwichtsorgaan

In het menselijk lichaam bevinden zich twee evenwichtsorganen. Verschillende aandoeningen kunnen een verminderde functie van het evenwichtsorgaan veroorzaken. Een plotse uitval kan het gevolg zijn van een ontsteking van het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis). Een terugkerende uitval zien we bij de ziekte van Ménière of bij migraine van het evenwichtsorgaan (vestibulaire migraine). Een verminderde functie van beide evenwichtsorganen is een probleem dat onder andere kan optreden bij het ouder worden.

Gevolgen

Wanneer het evenwichtsorgaan niet goed werkt, kan dit gepaard gaan met duizeligheid of evenwichtsstoornissen. Ook vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen kunnen hierbij optreden. Bij sommige mensen leidt een verminderde functie van het evenwichtsorgaan tot overgevoeligheid voor visuele prikkels.

Behandeling

Bij een uitval van het evenwichtsorgaan is het belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Enkel op die manier kunnen de hersenen leren om met de verminderde evenwichtsinformatie om te gaan. Het komt er dus op neer om de normale activiteiten op een veilige manier te proberen hervatten. Wanneer de evenwichtsproblemen niet verbeteren, kan evenwichtstraining in een revalidatiecentrum nuttig zijn. Onze dienst maakt hiervoor gebruik van de BalanceTutor in het Centrum voor Ambulante Revalidatie Sint-Lievenspoort.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-april-2021.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by