Als mantelzorger ben je een vertrouwd persoon en een belangrijke schakel in de zorg voor je naaste, daarom willen we je goed informeren en betrekken bij de zorg in het ziekenhuis. Natuurlijk vragen we daarvoor altijd de toestemming van de patiënt zelf. Als mantelzorger bepaal je zelf hoe je betrokken wil worden: dat kan variëren van geïnformeerd worden tot meehelpen, adviseren of zelf zorg verlenen. Wij noemen dat ‘het participatieniveau bepalen’ en gebruiken daarvoor de participatieladder die we samen bespreken.
Wat jij ons kan vertellen over de gewoontes van jouw naaste is cruciaal voor een optimale behandeling en verzorging in ons ziekenhuis. Daarom vernemen wij graag hoe we jou kunnen betrekken bij deze zorgaspecten:
Bij deze zorgen of om gewoon aanwezig te zijn is één mantelzorger altijd welkom op de kamer. Bij een tweepersoonskamer stemmen we af met de medepatiënt en zorgen we samen voor voldoende rustmomenten. Tijdens de verzorging van de medepatiënt vragen we altijd om de kamer te verlaten.
Als mantelzorger of directe naaste van de patiënt ben je altijd welkom op de kamer van de patiënt. Andere bezoekers komen bij voorkeur langs tijdens de bezoekuren, zodat de revalidatie en zorg ongestoord kan plaatsvinden.
Op een tweepersoonskamer vragen we, voor de rust van de medepatiënt, om het aantal bezoekers te beperken tot maximaal vier personen. Is er toch veel bezoek, dan kun je vragen om gebruik te maken van een andere ruimte op de afdeling.
Je krijgt van ons een button, waarmee je altijd herkenbaar bent als mantelzorger en de toestemming hebt om buiten de bezoekuren van het ziekenhuis aanwezig te zijn op de kamer, ook ‘s nachts.
De buttons is geen recht en kan door de verpleegkundige herroepen worden in functie van de rust voor de medepatiënt. Je krijgt de badge van de verpleegkundige. Wissel je de zorg af met iemand anders, geef de badge dan zelf door of laat hem achter bij de patiënt.
Als mantelzorger ken je best de gewoontes en gebruiken van jouw naaste. Door jou bij de zorg te betrekken, zijn we ervan overtuigd dat we nog betere zorg kunnen verlenen. Breng belangrijke documenten van de thuisverpleegkundige of huisarts zeker mee naar het ziekenhuis.
Hoe meer info over de patiënt, hoe beter we de zorg kunnen optimaliseren. Vul het document hieronder in (met de gegevens van de patiënt) en geef het af aan de verpleegpost.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen