Extra comfort voor patiënt in nood dankzij nieuwe PIT

01 juli 2021

Op donderdag 1 juli zijn we samen met AZ Jan Palfijn en Brandweerzone Centrum van start gegaan met een PIT, een paramedisch interventieteam. Een PIT houdt het midden tussen een ziekenwagen en een MUG en biedt patiënten sneller meer comfort.

“Patiënten kunnen rekenen op de medische kennis van gespecialiseerde Spoedverpleegkundigen en de brandweerkennis van de ambulanciers. De PIT-samenwerking is niet alleen voor patiënten positief, ook onze mensen op het terrein leren van elkaar en wisselen expertise uit”, luidt het bij de drie partners.

“Naar uitgekeken”

Vanaf donderdagochtend 1 juli kan je wanneer je het noodnummer 112 belt, ook een PIT vanuit AZ Jan Palfijn Gent, AZ Sint-Lucas Gent en Brandweerzone Centrum toegestuurd krijgen. “We hebben hiernaar uitgekeken”, vertelt onze Spoedhoofdverpleegkundige Cedric Kemel. “Samen met collega’s van AZ Sint-Lucas en de brandweer hebben onze verpleegkundigen intensief opleiding gevolgd. We zijn er samen klaar voor.”

Sneller comfort

In tegenstelling tot een MUG staan bij een PIT geen urgentieartsen, maar speciaal opgeleide verpleegkundigen in voor de zorg ter plaatse. “Zo kunnen onze verpleegkundigen veilige, geavanceerde zorgen aanbieden op basis van ‘standing orders’, wat eigenlijk medische gedelegeerde handelingen zijn van een arts, die een verpleegkundige mag uitvoeren tijdens een interventie bij een slachtoffer of zieke. Deze orders werden in overleg bepaald door de medische diensthoofden van onze beide spoedgevallendiensten”, zegt Geert Schatteman, hoofdverpleegkundige Spoed AZ Sint-Lucas Gent. Zo kunnen PIT-verpleegkundigen ook medicatie zoals pijnstilling toedienen ter plaatse, zodat patiënten in nood sneller meer comfort krijgen.
Patiënten kunnen de PIT niet zelf oproepen; het blijft de Noodcentrale die de oproepen via het centrale noodnummer 112 aanneemt en vervolgens een PIT, een klassieke ziekenwagen of een MUG uitstuurt.

Wisselwerking

De PIT-wagen vertrekt afwisselend vanuit de twee ziekenhuizen en de brandweerkazerne. Mathias De Clercq, burgemeester van Gent én zonevoorzitter van Brandweerzone Centrum, is tevreden: “We merken al langer de nood op het terrein aan een extra PIT. Heel wat ziekenwagens rijden namelijk uit waar eigenlijk meer verpleegkundige hulp nodig is. En andersom wordt soms een MUG uitgestuurd, waar niet per se een urgentiearts ter plaatse moet komen. De samenwerking tussen de ambulanciers van Brandweerzone Centrum en de verpleegkundigen van de ziekenhuizen zorgt ervoor dat de Gentenaars nu meer gepaste noodhulp zullen krijgen.”

Vlnr: PIT-teamverantwoordelijke Pieter Coucke (AZ Jan Palfijn Gent), twee ambulanciers en Sofie Vanhoutte van Brandweerzone Centrum, Geert Schatteman (Spoedhoofdverpleegkundige AZ Sint-Lucas Gent), Cedric Kemel (Spoedhoofdverpleegkundige AZ Jan Palfijn Gent), Joan De Metsenaere (zorgmanager AZ Jan Palfijn Gent)​.

Azjp opstart pit 011 0
  • Azjp opstart pit 005 0
  • Azjp opstart pit 006
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-september-2021.

Nu in Sint-Lucas

Code oranje voor luchtweginfecties

Op dit moment is er een toename in respiratoire infecties, waaronder vooral een sterke stijging in het aantal griepgevallen. De overheid activeerde dan ook code oranje voor luchtweginfecties. Wij vragen aan bezoekers met respiratoire klachten om een chirurgisch masker te dragen.

Lees meer

Een positief initiatief voor de stad: de realisatie van een groot Gents ziekenhuis

AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn Gent hebben vandaag, donderdag 25 januari 2024, een intentieverklaring ondertekend om intens te gaan samenwerken.

Lees meer

Verkeershinder tijdens het lichtfestival

Van woensdag 31 januari tem. zondag 4 februari 2024 is het opnieuw Lichtfestival in Gent. Moet je in deze periode in AZ Sint-Lucas zijn, dan hou je best rekening met verkeershinder en vermijd je best de omgeving van de Dampoort.

Lees meer
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by