Behandeling met radioactief jodium voor een goedaardige schildklieraandoening.
Radioactief jodium (131-I of radiojood) wordt al meerdere decennia met goede resultaten toegepast voor schildklieraandoeningen. Het is een radioactieve stof die door schildkliercellen opgenomen wordt. Door interne bestraling kunnen we goedaardige schildklieraandoeningen zoals een te veel werkende schildklier of hyperthyreoïdie (bijvoorbeeld ziekte van Graves, toxisch adenoom) behandelen of kunnen we een volumereductie van een vergrote schildklier (struma) voorkomen.
Om een goede opname van het radiojood in de schildkliercellen te verkrijgen, is het belangrijk om voor de behandeling jodiumhoudende producten te vermijden. Blootstelling aan jodium via radiologische contrastmiddelen (jodiumhoudende CT-contraststof), amiodarone (cordarone), hoestsiroop of mondspoelingen (isobetadine) kan meerdere weken in het lichaam blijven circuleren. Meld het zeker als je dergelijke producten gebruikt hebt in de voorbije maanden. Ook jodium uit kelp of zeewier (bv. sushi), schaaldieren, zoutwatervis, gejodeerd zout neem je beter niet in grote hoeveelheden in voor de behandeling. Wees matig met zuivel, chocolade en brood (tenzij het geen gejodeerd zout bevat).
Patiënten die zwanger zijn of zwanger willen worden moeten dat melden, aangezien de behandeling niet kan doorgaan bij zwangerschap. Na de behandeling gebruik je zes maanden anticonceptie. Met borstvoeding moet je voor de behandeling definitief stoppen.
Bepaalde medicatie die de werking van de schildklier beïnvloeden, zoals Strumazol of propylthiouracil (PTU), stop je voor de behandeling. De endocrinoloog of nucleair geneeskundige geeft je daarover meer informatie.
Om de dosis voor je behandeling te kunnen bepalen voeren we een voorbereidend onderzoek uit. Je krijgt een minimale hoeveelheid radioactief jodium met aansluitend beeldopnames van de schildklier en bijhorende metingen. Op basis van die metingen bepalen we welke dosis van het radioactief jodium nodig is voor uw behandeling.
De behandeling met radioactief jodium houdt in dat je een capsule 131-I met water inneemt. Afhankelijk van de dosis kan dat ofwel ambulant gebeuren ofwel moet je enkele dagen in het ziekenhuis blijven.
Afhankelijk van de toegediende dosis 131-I moet je meerdere nachten in het ziekenhuis blijven. We voeren metingen uit om te bepalen hoeveel straling uitgezonden wordt door je lichaam. Als die waarde laag genoeg is, kan je het ziekenhuis verlaten.
Bij ontslag meten we de gedragen kleding en persoonlijke spullen na. Als ze niet radioactief besmet zijn, kan je ze naar huis meenemen. Als ze wel besmet zijn, blijven ze tijdelijk bewaard tot de radioactiviteit voldoende vervallen is.
De bijwerkingen zijn doorgaans mild tot onbestaand:
De eerste weken na de behandeling kun je radioactieve straling uitzenden. Om de stralingsbelasting voor de mensen in je omgeving te beperken, moet je een aantal veiligheidsmaatregelen in acht nemen, met specifieke aandacht voor kleine kinderen (<6 jaar) en zwangere vrouwen.
De tijdsduur van de veiligheidsmaatregelen is afhankelijk van de toegediende dosis. De arts nucleaire geneeskunde licht toe.
Op het moment van ontslag krijg je een ontslagkaart (‘FANC release card’) mee die je tijdelijk verplicht moet bijhouden (tijdsduur staat vermeld op de kaart).
Bij een onverwachte ziekenhuisopname door welke oorzaak dan ook in deze periode moet je de arts die je in het ziekenhuis behandelt, op de hoogte brengen over de radiojood-behandeling. Je kan deze kaart tonen waarop de contactgegevens van de dienst nucleaire geneeskunde vermeld staan om je in te lichten over de te nemen maatregelen.
Bij onverwacht overlijden moeten de dienst nucleaire geneeskunde en arts nucleaire geneeskunde hiervan op de hoogte worden gebracht. Bij overlijden in de eerste weken volgend op je behandeling is het best te kiezen voor begraving omwille van de stralingsbescherming. Op de ontslagkaart staat aangegeven hoelang deze ‘periode van voorzichtigheid’ duurt. Crematie is in die periode niet mogelijk zonder extra voorzorgs- en beschermingsmaatregelen en bijhorende deskundige omkadering.
Als je in de nabije toekomst van plan bent te reizen, meldt het aan de arts nucleaire geneeskunde in het AZ Sint-Lucas Gent. Die maakt een attest op.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen