We passen deze behandeling toe bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker en behandelen zo alle tumoren en uitzaaiingen in het lichaam. De behandeling duurt in principe zes tot negen maanden en heeft als doel het leven te verlengen, de levenskwaliteit te verbeteren en de symptomen te bestrijden.
Prostaatkankercellen hebben een specifieke structuur aan de oppervlakte en zijn gekend als ‘prostaat specifiek membraan antigen’ (PSMA). PSMA is in bijzonder hoge concentratie aanwezig bij cellen van prostaattumoren. Deze eigenschap maakt een gerichte behandeling mogelijk met 177Lutetium (afgekort 177Lu-PSMA), een radioactieve stof die zich aan de PSMA structuur bindt. Zo kunnen we kwaadaardige cellen lokaal behandelen en bestralen en blijven de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard.
Op deze manier bekomen we een afremming of langdurige stabilisatie van de kwaadaardige groei van de tumorcellen met levensverlenging tot gevolg. Daarnaast verminderen bij de meerderheid van de patiënten karakteristieke symptomen, zoals botpijn, waardoor de algemene levenskwaliteit verbetert.
De volledige therapiecyclus bestaat meestal uit vier toedieningen van 177Lu-PSMA met een interval van 6-8 weken tussen elke toediening.
Voor we 177Lutetium PSMA therapie opstarten voeren we een aantal voorbereidende onderzoeken uit:
De PET/CT beelden brengen de uitzaaiingen in beeld en karakteriseren hoeveel PSMA opgenomen wordt in deze letsels. Hiermee gaan we na of je in aanmerking komt voor de therapie.
We bekijken een aantal waarden via een bloedafname. Zo schatten we het risico voor bepaalde organen (beenmerg, nieren, lever) in en controleren we ze tijdens het verloop van de behandeling.
We evalueren de nierfunctie. Een goede nierfunctie is belangrijk voor de behandeling omdat 177Lutetium PSMA via de nieren geëlimineerd wordt.
Je wordt opgenomen in een eenpersoonskamer om medische redenen specifiek voor deze therapie. Je moet niet nuchter zijn op de dag van de behandeling. Je mag ook je medicatie blijven innemen.
Bij de opname neemt de verpleegkundige je bloeddruk, hartslag en temperatuur op en legt een infuus aan met fysiologisch water. Een halfuur voor de toediening van 177Lutetium PSMA krijg je medicatie om eventuele misselijkheid te voorkomen. Daarna dienen we de radioactieve stof toe via het infuus gedurende 10 minuten. Na de toediening krijg je nog 3 à 4 uur extra vocht.
Omwille van de stralingsbescherming is het noodzakelijk dat je een nacht in het ziekenhuis blijft. De dag na elke behandeling vindt een controlescan (‘posttherapiescan’) plaats op de dienst nucleaire geneeskunde om de opname van 177Lu-PSMA in het lichaam te controleren. De opname is nodig om te verifiëren dat alle letsels goed behandeld worden en gebruiken we om stralingsdosis op de nieren te meten. We bepalen dan ook hoeveel straling uitgezonden wordt door je lichaam. Als die waarde laag genoeg is, kun je het ziekenhuis verlaten.
Bij ontslag meten we ook je gedragen kleding en persoonlijke spullen. Als ze niet radioactief besmet zijn, mag je ze naar huis meenemen. Als ze wel besmet zijn, blijven ze twaalf weken op de afdeling.
We minimaliseren de mogelijke risico’s en bijwerkingen door een zorgvuldige voorbereiding. De behandeling is niet mogelijk bij:
Mogelijke bijwerkingen:
Breng je arts zo snel mogelijk op de hoogte als je een van deze bijwerkingen hebt, zodat die de gepaste medicatie kan voorschrijven.
De eerste periode na de behandeling kan je radioactieve straling uitzenden. Om de stralingsbelasting voor de mensen in je omgeving te beperken, moet je een aantal veiligheidsmaatregels volgen, in het bijzonder in de buurt van kleine kinderen en zwangere vrouwen. Volg deze regels twee weken.
Bij onverwachte ziekenhuisopname door welke oorzaak dan ook moet je de arts die je in het ziekenhuis behandelt, op de hoogte stellen over uw behandeling met 177Lu-PSMA. Je krijgt een ontslagkaart die je na elke behandeling tijdelijk bijhoudt en moet tonen bij elke verzorging of ziekenhuisopname.
Bij onverwacht overlijden moeten de dienst nucleaire geneeskunde en arts nucleaire geneeskunde hiervan op de hoogte worden gebracht. Bij overlijden in de eerste weken volgend op je behandeling is het best te kiezen voor begraving omwille van de stralingsbescherming. Op de ontslagkaart staat aangegeven hoelang deze ‘periode van voorzichtigheid’ duurt. Crematie is in die periode niet mogelijk zonder extra voorzorgs- en beschermingsmaatregelen en bijhorende deskundige omkadering.
Als je in de nabije toekomst van plan bent te reizen, meld dat dan aan je behandelend arts nucleaire geneeskunde in het AZ Sint-Lucas Gent. De arts zal je een attest opmaken.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen