Op deze pagina

Een ph-metrie meting met impedantiemeting is een meettechniek die aangeeft wanneer vloeistof of lucht in je slokdarm passeert. Dat gebeurt bij slikken, maar bijvoorbeeld ook bij terugvloeiing van maagvocht (= reflux) tot in de slokdarm of als je opboert.

We weten dat reflux en opboeren voor een aantal klachten verantwoordelijk kunnen zijn. Via de impedantiemeting onderzoeken we of je klachten door reflux komen. Er zijn bovendien nog een aantal zeldzamere stoornissen die we met deze techniek kunnen opsporen.

Hoe gebeurt de meting?

De impedantiemeting gebeurt door een heel fijn buisje (2 mm), dat we via de neus tot in de slokdarm brengen. De sonde is verbonden met een klein computertje dat alle gegevens bewaart. De sonde moet ongeveer 24 uur ter plaatse blijven. We brengen ze in het ziekenhuis in en starten de meting terwijl je bij ons bent.

Nuchter zijn

Onderzoek voor 12 uur

  • Je mag na middernacht niets meer eten.
  • Je mag na middernacht niet meer roken.
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag je heldere vloeistof drinken. Nadien mag je niet meer drinken.

Onderzoek na 12 uur

  • Voor 8 uur ‘s ochtends mag je nog een licht ontbijt eten, daarna eet je niks meer.
  • U mag niet meer roken na 8 uur ’s morgens.
  • Tot 2 uur voor het onderzoek mag je heldere vloeistof drinken. Nadien mag je niet meer drinken.

Wat moet je doen?

Om zoveel mogelijk informatie uit het onderzoek te krijgen, hebben we jouw medewerking nodig. Hierop moet je letten:

  • Je mag je normale activiteiten en leefritme aanhouden. Je hoeft dus niets anders te doen dan gewoonlijk.
  • Je kunt je medicatie gewoon doornemen tijdens het onderzoek. Bepaalde maagbeschermende medicatie moet je mogelijk wel stoppen. De arts bespreekt dat met jou.
  • Je eetpatroon moet je niet wijzigen (geen dieet, geen lichtere maaltijd dan je gewend bent). Je kunt zelfs proberen om klachten uit te lokken als die door bepaalde voedingsmiddelen worden beïnvloed. Beperk het aantal maaltijden (eten en drinken) wel tot drie (telkens maximaal 30 minuten) en het aantal dranken los van de maaltijd tot vier (telkens maximaal 15 minuten). Geef aan wanneer je start en stopt met eten en of drinken.
  • Geef zo goed mogelijk aan wanneer je klachten krijgt. Zo weten wij achteraf wanneer je klachten had en kunnen we veel gerichter en beter zoeken naar een verklaring.
  • Het is ook belangrijk dat je aangeeft wanneer je gaat slapen (of liggen). De reden is dezelfde: we kunnen dan veel gerichter zoeken.
Impedantiemeter

Hoe pijn, maaltijden of slaap melden?

Klachten of symptomen, momenten van eten of drinken en momenten van slapen of platliggen moet je registreren. Gebruik de recorder, maar noteer alles ook schriftelijk in een agenda. Het tijdstip lees je het best af op de recorder en niet op je eigen horloge.

Pijn

Als je een klacht ondervindt, moet je zo snel mogelijk op de symptoomknop drukken. Daarna schrijf je het tijdstip van de klacht ook in je agenda. Schrijf er ook bij wat je precies voelde. Het heeft geen zin om meermaals op de symptoomknop te duwen voor eenzelfde moment van klachten.

Eten of drinken

Als je iets eet of drinkt, vermeld het in je agenda wanneer je start en stopt met eten. Je moet ook het begin en einde van een maaltijd (eten of drinken) aangeven door op de maaltijdknop te drukken.

Slapen

Als je gaat slapen of platliggen, moet je het tijdstip van begin en einde vermelden in je agenda. Druk ook op de slaapknop.

De andere knoppen hebben geen belang voor het onderzoek, tenzij de dokter je specifiek vraagt om ze wel te gebruiken.

Patiëntendagboek

We maakten een handig dagboekje waar je pijn, maaltijden en slaap kan noteren. Je vindt het in onze brochure (zie onder).

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 04-mei-2021.

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by