Wat is een artrografie?

Een artrografie is een onderzoek van een gewricht (heup, knie, enkel, schouder, elleboog of pols). De radioloog spuit een contrastmiddel (kleurstof) in het gewricht om het beter zichtbaar te maken. Daarvan maken we radiografische beelden (röntgenfoto’s, CT-scan en/of MRI-scan).

Doel van het onderzoek

Met een artografie brengen we de kraakbenige en pezige gedeelten van een gewricht (kapsel en kraakbeen, ligamenten) in beeld. Zo kunnen we defecten aan de zachte weefsels zien die pijn kunnen veroorzaken. Dit onderzoek wordt vaak gecombineerd met een MRI- of CT-scan.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter wanneer je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Je hoeft niet nuchter te zijn.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Verloop van het onderzoek.

Nadat je bent ingeschreven aan de kiosk in straat 60, ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

De verpleegkundige of technoloog vraagt je om plaats te nemen op de behandelingstafel. Afhankelijk van de te behandelen plaats, moet je een bepaalde houding aannemen. We ontsmetten je huid grondig met een rode vloeistof die koud aanvoelt. Met een röntgenfoto bepalen we waar de radioloog in het gewricht prikt. Hij spuit daarna het contrastmiddel in. Daarna wordt vaak een CT- of MRI-scan uitgevoerd om meer informatie over de gewrichtsruimte te krijgen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan en kun je de dienst verlaten. De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in jouw dossier. Na het onderzoek kleed je je zich opnieuw aan en kunt je de dienst verlaten. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of jouw huisarts.

Na het onderzoek kun je tijdelijk last hebben van wat pijn of een licht opgeblazen, stijf en gespannen gevoel in het gewricht. Dit is van voorbijgaande aard, maar je neemt best wel enkele uren rust na het onderzoek. Vermijd belasting van het gewricht.

De afspraak

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by