Brainstem Evoked Response Audiometry (BERA) is een objectieve gehoortest waarbij het gehoor vanaf het slakkenhuis tot op het niveau van de hersenstam wordt gemeten. Via insert phones (zachte oordopjes) krijg je korte geluidstonen (clicks) te horen. Met kleefelektrodes meten we de respons op dit geluid. Deze respons bestaat uit 5 verschillende golven. Elke golf komt overeen met een locatie op het traject gaande van het slakkenhuis tot en met de hersenstam. Op die manier wordt de werking van de gehoorzenuw nagegaan.

Deze test kan gebruikt worden om op een objectieve manier een gehoordrempel te bepalen, bijvoorbeeld wanneer een klassieke gehoortest niet mogelijk of onbetrouwbaar is (bijvoorbeeld bij jonge kinderen). Een andere reden om dit onderzoek af te nemen is om na te gaan of de auditieve zenuw nog goed functioneert.

Verloop van de test

De test gebeurt in een geluidsdichte kamer met gedimd licht en duurt ongeveer 30 minuten tot 1 uur. Eerst wordt de huid ontvet op de plaatsen waar de elektrodes komen (achter de oren en op het voorhoofd). Daarna worden de elektrodes verbonden met het BERA-toestel en krijg je dopjes in de oren waaruit het geluid komt. Tijdens de test moet je zo rustig mogelijk blijven liggen, zodat spierspanning van het hoofd of de nek de test niet kunnen verstoren.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by