Een botverankerd hoortoestel (Bone Anchored Hearing Aid of BAHA) is een systeem dat geluid via het bot naar het slakkenhuis doorgeeft. Hierbij wordt een klein titanium schroefje in het bot achter het oor geplaatst. Op dit implantaat wordt dan een beengeleidingshoortoestel geplaatst. Dit is een toestel dat trillingen geeft, die via het implantaat en vervolgens via het schedelbot naar het binnenoor worden geleid. Afhankelijk van de situatie kan men kiezen voor een implantaat dat door de huid wordt geplaatst of een implantaat dat zich volledig onder de huid bevindt.

Wie komt in aanmerking voor een BAHA?

Een botverankerd hoortoestel kan een goede oplossing zijn in twee situaties:

  1. Wanneer de gehoorgang of het middenoor de geluidstrillingen niet goed naar het binnenoor kan doorgeven. Hierbij kan het gaan om een aangeboren probleem van de gehoorgang of de gehoorbeentjes. Daarnaast kan het gaan om patiënten die een operatie hebben ondergaan (bijvoorbeeld voor een chronische middenoorontsteking) en die onvoldoende kunnen worden geholpen met een klassiek hoortoestel.
  2. Als er maar één functionerend oor aanwezig is. Wanneer een botverankerd hoortoestel in deze situatie aan de slechte kant wordt geplaatst, kunnen geluidstrillingen via het bot naar het goede oor worden doorgegeven. Dit laat toe om gesprekken aan de dove kant (bijvoorbeeld tijdens een diner of vergadering) beter te horen.

Verloop van de operatie

Het implantaat van een botverankerd hoortoestel kan zowel onder lokale als volledige verdoving worden geplaatst. Via een snede wordt dit in het schedelbot geschroefd. De ingreep is vergelijkbaar met het plaatsen van een tandimplantaat. Meestal kan de patiënt dezelfde dag het ziekenhuis verlaten. Als de huid na enkele weken voldoende genezen is, kan het hoortoestel worden gedragen.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by