Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 halfcirkelvormige kanalen en 2 otolietorganen (de utriculus en de sacculus). Deze structuren leveren de hersenen informatie over stand en beweging en zorgen voor een stabiele blik bij hoofdbewegingen.

De c-VEMP (cervical vestibular evoked myogenic potentials) is een onderzoek om de functie van de sacculus na te gaan. Er wordt een luid geluid aangeboden waardoor een reflex optreedt in de hersenstam. Die reflex zorgt ervoor dat er een verschil in spierspanning plaatsvindt ter hoogte van een spier in de hals (de musculus sternocleidomastoideus). Deze reactie wordt met de c-VEMP opgemeten ter hoogte van de halsspier. De reflex verloopt via de evenwichtszenuw, waardoor we meer informatie krijgen over de werking van de sacculus, een deel van het evenwichtsorgaan.

Verloop van de test

Tijdens de test lig je op een bed en richt je het hoofd op naar de linker- en rechterzijde. Tegelijkertijd krijg je een luid geluid te horen via insert phones (zachte oordopjes). Op dit geluid moet je niet reageren. De reactie van de halsspier wordt opgemeten via elektrodes, die aangebracht zijn op de hals, op het borstbeen en op het voorhoofd.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-oktober-2020.

Neus-, keel- en oorziekten, hoofd- en halsheelkunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by