Wat is een colonklysma?

Een colonklysma is een onderzoek dat wordt uitgevoerd bij problemen met de dikke darm (verstoppingen, ontstekingen, perforatie of uitsluiten van gezwellen) of als controle na een ingreep.

Doel van het onderzoek

Tijdens het onderzoek maken we röntgenopnamen van de dikke darm met behulp van contrastvloeistof en lucht die worden ingespoten via een rectale sonde. We gebruiken barium of jodiumhoudende contrastvloeistof.

Hoe bereid ik me het best voor?

 • Het onderzoek verloopt vlotter als je kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Draag geen juwelen.
 • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek.

Er mogen geen voedselresten meer in de darmen zitten. Het is daarom heel belangrijk dat je je aan de voorgeschreven voorbereiding houdt:

3 dagen voor het onderzoek

Je volgt een restenarm dieet. Dit wil zeggen:

 • Magere voedingswaren zoals bv. magere yoghurt, magere kaas, mager vlees …
 • Verboden: fruit, groenten, bruin brood.
 • Veel drinken: 1,5 liter water per dag.

De avond voor het onderzoek

 • Neem vloeibaar voedsel als avondeten (water, appelsap, druivensap, bouillon, thee of koffie zonder melk).
 • Neem de voorgeschreven bereiding Moviprep®.

De ochtend voor het onderzoek

 • Drink enkel water, thee of koffie zonder melk en suiker.

Verloop van het onderzoek

Na de centrale inschrijving aan de kiosk in straat 60 ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

 • In de kleedkamer kleedt je je om. Hou enkel je onderbroek en kousen aan. Je krijgt een schortje om aan te doen.
 • We laten je binnen in de röntgenzaal waar je op je rug op de tafel mag gaan liggen.
 • De verpleegkundige of technoloog doet eventueel nog een aantal voorbereidingen en vraagt je daarna om op je linkerzijde te gaan liggen.
 • We brengen een rectale sonde in waaraan een zak met contrastvloeistof verbonden is. Een rectale sonde is een buisje dat via de anus wordt ingebracht.
 • Je blijft op jouw linkerzijde liggen en de verpleegkundige laat op vraag van de radioloog de contrastvloeistof inlopen.
 • Je kunt tijdelijk darmkrampen krijgen tijdens het vullen van de dikke darm.
 • Tijdens het onderzoek kan de radioloog vragen om op de rug of buik te gaan liggen of om naar rechts te draaien. Als je hulp nodig hebt, komt de verpleegkundige bij je staan.
 • Wanneer de radioloog voldoende röntgenfoto’s heeft gemaakt, is het onderzoek afgelopen.
 • De verpleegkundige of technoloog vraagt je om opnieuw op de linkerzijde te gaan liggen om de contrastvloeistof zoveel mogelijk terug in de zak te laten lopen. Daarna verwijderen we de sonde en kun je in de kleedkamer naar het toilet gaan. Je kunt je daar ook wassen aan de lavabo.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je opnieuw aan. De verpleegkundige of technoloog bekijkt of de opnames technisch in orde zijn en bespreekt met de radioloog of verder onderzoek moet plaatsvinden. Als de opnames in orde zijn mag je de dienst verlaten.

De radioloog kan het resultaat van het onderzoek niet meteen meedelen. Hij vergelijkt de beelden ook vaak met voorgaande onderzoeken in jouw dossier. We bezorgen het uiteindelijke resultaat aan de aanvragende arts en/of huisarts.

Als er specifieke nazorg nodig is, brengen we je hiervan op de hoogte.

De dagen na het onderzoek kan je stoelgang wit kleuren. Drink na het onderzoek voldoende water. Heb je toch last van constipatie, dan kan de aanvragende arts eventueel een laxeermiddel voorschrijven.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by