Op deze pagina

Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm (en in sommige gevallen ook het uiteinde van de dunne darm), met een endoscoop, een soepel en stuurbaar buisje voorzien van een camera. Die wordt via de anus ingebracht en voorzichtig over het verloop van de darm opgeschoven. Tijdens het onderzoek wordt lucht of CO2 ingeblazen om de zichtbaarheid te verhogen en de darmwand glad te strijken. De arts krijgt op die manier een goed beeld van de binnenzijde van de darm. Na elk onderzoek wordt de endoscoop zorgvuldig gereinigd en ontsmet.

Doel van het onderzoek

De arts inspecteert de binnenzijde van de darm zorgvuldig. Op die manier kan hij zweertjes, ontsteking, divertikels (uitstulpingen op de darm), poliepen, vernauwingen, gezwellen … opsporen. Eventueel neemt hij ook kleine stukjes weefsel (biopten) voor microscopisch onderzoek. Er kunnen ook poliepen worden weggenomen, vernauwingen verbreed en bloedingen gestelpt.

Voorbereiding

Voor we het onderzoek kunnen uitvoeren, moet de stoelgang uit de dikke darm verwijderd worden. Hoe beter de darm gereinigd is, hoe beter het onderzoek verloopt. Het is dus heel belangrijk dat de voorbereiding zorgvuldig gebeurt. We gebruiken een product om de darmen te reinigen, dat kan Moviprep®, Picoprep® of Plenvu® zijn. Dat kun je gewoon in de apotheek halen zonder voorschrift.

Meer uitleg over de voorbereiding vind je hieronder of in dit overzichtelijk filmpje:

Vanaf 2 dagen voor het onderzoek:

Vermijd vezel- en pitrijk voedsel zoals groenten, fruit, fruitsap met pulp, volle graanproducten, granenbroden en andere vezelrijke zaken.

Voorbereiding met Moviprep

De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …). Maak nadien de oplossing voor de darmspoeling klaar. Los het eerste zakje Moviprep® (A en B) op in 1 liter fris water en meng goed. Wacht na het mengen nog een 5-tal minuten. Drink de oplossing in 1 uur tijd op, gevolgd door 1 liter plat water op maximaal 1 uur tijd.

De dag van het onderzoek

Los het tweede zakje Moviprep® (A en B) op in 1 liter fris water en meng goed. Wacht na het mengen nog 5 minuten. Drink de oplossing in 1 uur tijd op, gevolgd door nog eens 1 liter plat water op maximaal 1 uur tijd. De ontlasting moet daarna volledig helder zijn. Als dat niet zo is moet je nog heldere vloeistof bij drinken.

Voorbereiding met Picoprep

De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …). Maak nadien de oplossing voor de darmspoeling klaar. Los het eerste zakje Picoprep® op in een glas fris plat water en meng goed gedurende 2 à 3 minuten. Drink de oplossing op. Drink na 30 minuten minimaal 2 liter heldere dranken (plat water, heldere sportdrank, bouillon …) aan een snelheid van ongeveer 1 glas per kwartier.

De dag van het onderzoek

Los het tweede zakje Picoprep® op in een glas fris plat water en meng goed gedurende 2 à 3 minuten. Drink de oplossing op. Drink na 30 minuten minimaal 2 liter heldere dranken aan een snelheid van ongeveer 1 glas per kwartier. De ontlasting moet daarna volledig helder zijn. Als dat niet zo is moet je nog heldere vloeistof bij drinken.

Voorbereiding met Plenvu

De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …).

Start om 18u met dosis 1 van Plenvu®:

 • Los dosis 1 op in een halve liter fris water en meng goed. Drink daarbij nog 1 liter heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap ... Zorg dat alles binnen 2 uur opgedronken is.
 • Drink zeer rustig: bv. om de 10 minuten een glas en drink afwisselend een glas Plenvu® en een glas water. Je mag de halve liter Plenvu® verdunnen met extra water als het te geconcentreerd is. Je kunt ook drinken met een rietje als het moeilijk gaat.
 • Het kan zijn dat je al regelmatig naar het toilet moet (diarree is normaal). Uiteraard mag je niks meer eten.

De dag van het onderzoek

 • Voor je start met Plenvu® dosis 2: drink één of twee glazen water.
 • Los dosis 2 (zakje A + zakje B) op in een halve liter fris water en meng goed. Drink daarbij nog 1 liter heldere vloeistoffen: water, thee ... Zorg dat alles binnen 2 uur opgedronken is.
 • Drink zeer rustig: bv. om de 10 minuten een glas en drink afwisselend een glas Plenvu® en een glas water. Je mag de halve liter Plenvu® verdunnen met extra water als het te geconcentreerd is. Je kunt ook drinken met een rietje als het moeilijk gaat.
 • Het kan zijn dat je al regelmatig naar het toilet moet (diarree is normaal). Uiteraard mag je niks meer eten.

Na de tweede dosis moet de ontlasting volledig helder zijn. Als dat niet zo is, moet je heldere vloeistof bij drinken.

De dag van het onderzoek

Drie uur voor het onderzoek mag je niets meer drinken. Nadat je de laatste vloeistof ingenomen hebt moeten er 3 uur voorbij gaan voor we de narcose veilig kunnen starten.

Meld je op het afgesproken tijdstip aan bij de opnamebalie in straat 60. Daar maken we de administratieve formaliteiten in orde. Daarna mag je je aanmelden aan het onthaal in straat 77 (dagziekenhuis maag-, darm- en leverziekten). De verpleegkundige van de afdeling helpt je verder met de voorbereiding voor het onderzoek.

Verloop van het onderzoek

De duur van het onderzoek kan variëren, maar schommelt meestal rond de 30 minuten.

Met narcose
We brengen je in een bed naar de onderzoeksruimte en brengen een saturatiemeter aan op je vinger om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten en om je hartslag te volgen. Je krijgt een zuurstofmasker om extra zuurstof te kunnen geven tijdens het onderzoek. We plaatsen een infuus om verdovende medicatie te kunnen toedienen. Je valt in slaap en we voeren het onderzoek uit.

Zonder narcose
De verpleegkundige brengt je naar je kamer. Je krijgt een onderzoekshemd en wordt naar de onderzoeksruimte gebracht. We brengen een saturatiemeter aan op je vinger om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten en om je hartslag te volgen. We kunnen een infuus plaatsen om pijnstillende medicatie te kunnen toedienen.

Na het onderzoek

Als er narcose gebruikt werd word je wakker in de ontwaakzaal, waar we je van nabij opvolgen. Als je voldoende wakker bent, brengen we je naar de kamer.

De arts geeft je de resultaten van het onderzoek. De verpleegkundigen laten je weten wanneer je terug naar huis kunt. Omdat er pijnstillende medicatie werd toegediend, mag je dezelfde dag geen voertuig besturen of activiteiten uitvoeren waarbij grote concentratie nodig is.

Als je thuiskomt, kun je een gewone maaltijd eten. De dag na het onderzoek kun je je normale activiteiten hervatten.

Wat breng je mee?

 • Identiteitskaart.
 • Kaart van de hospitalisatieverzekering (eventueel).
 • De ingevulde vragenlijst van de dienst anesthesie.
 • Toestemmingsformulier met handtekening en vermelding “gelezen en goedgekeurd”.
 • Lijst van alle medicatie die je inneemt.
 • Comfortabele kledij.

Wat afleiding (lectuur, sudoku, breiwerk …) is welkom omdat wachten op het onderzoek lang kan lijken. TV is op de kamer aanwezig.
Geld en juwelen laat je best thuis. Make-up, nagellak en piercings verwijder je ook thuis.

Risico's van het onderzoek

In het geval van een colonoscopie zijn complicaties zeldzaam. Verwikkelingen zijn meestal tijdens het onderzoek al zichtbaar. Zo kan er een scheurtje (perforatie) in de darmwand optreden of een bloeding na het verwijderen van een poliep. In sommige gevallen kan dit al tijdens het verloop van de colonoscopie worden opgelost, in zeldzame gevallen is een operatie nodig.

Om de darmwand beter zichtbaar te maken, wordt lucht ingeblazen wat na het onderzoek voor krampen en winderigheid kan zorgen.

Soms voorzien we een lichte vorm van anesthesie. Na de narcose kan soms misselijkheid optreden. Er bestaat ook een geringe kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie.

Complicaties kunnen soms ook pas zichtbaar worden als je al thuis bent. De voornaamste symptomen zijn buikpijn, een grote hoeveelheid rood bloedverlies in de stoelgang of koorts.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, contacteer dan onmiddellijk je arts of het ziekenhuis.

Geneesmiddelengebruik en medische gegevens

Verwittig je arts minstens één week voor het onderzoek bij:

 • Zwangerschap
 • Gekende allergie
 • Aanwezigheid van een kunsthartklep
 • Bloedstollingsproblemen
 • Het gebruik van bloedverdunners (zoals Cardioaspirine®, Asaflow®, Marevan®, Sintrom®, Marcoumar®, Plavix®, Brilique®, Ticlid®, Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®, Fragmin®, Clexane®, Fraxiparine®, Fraxodi®, Innohep® …)
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 01-juni-2022.

Maag-, darm- en leverziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by