Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm (en in sommige gevallen ook het uiteinde van de dunne darm), met een endoscoop, een soepel en stuurbaar buisje voorzien van een camera.
Dit onderzoek gebeurt meestal onder verdoving via een dagopname. De endoscoop wordt via de anus ingebracht en voorzichtig over het verloop van de darm opgeschoven. Tijdens het onderzoek blazen we CO2 in om de zichtbaarheid te verhogen en de darmwand glad te strijken. De arts krijgt zo een goed beeld van de binnenzijde van de darmwand. Na elk onderzoek wordt de endoscoop uiteraard zorgvuldig gereinigd en ontsmet via een strikt protocol.
De arts inspecteert de binnenzijde van de darm zorgvuldig. Op die manier kan hij zweertjes, ontsteking, divertikels (uitstulpingen op de darm), poliepen, vernauwingen, gezwellen … opsporen. Eventueel neemt hij ook kleine stukjes weefsel (biopten) voor microscopisch onderzoek. Er kunnen ook poliepen worden weggenomen, vernauwingen verbreed en bloedingen gestelpt.
Voor we het onderzoek kunnen uitvoeren, moet de stoelgang uit de dikke darm verwijderd worden. Hoe beter de darm gereinigd is, hoe beter het onderzoek verloopt. Het is dus heel belangrijk dat de voorbereiding zorgvuldig gebeurt. We gebruiken een product om de darmen te reinigen, dat kan Moviprep®, Picoprep® of Plenvu® zijn. Die kun je gewoon in de apotheek halen zonder voorschrift. Je lost de producten op in water en drinkt ze volgens protocol op, gevolgd door water.
Meer uitleg over de voorbereiding vind je hieronder of in dit overzichtelijk filmpje:
Vermijd vezel- en pitrijk voedsel zoals groenten, fruit, fruitsap met pulp, volle graanproducten, granenbroden en andere vezelrijke zaken.
De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …). Maak nadien de oplossing voor de darmspoeling klaar. Los het eerste zakje Moviprep® (A en B) op in 1 liter fris water en meng goed. Wacht na het mengen nog een 5-tal minuten. Drink de oplossing in 1 uur tijd op, gevolgd door 1 liter plat water op maximaal 1 uur tijd.
De dag van het onderzoek
Los het tweede zakje Moviprep® (A en B) op in 1 liter fris water en meng goed. Wacht na het mengen nog 5 minuten. Drink de oplossing in 1 uur tijd op, gevolgd door nog eens 1 liter plat water op maximaal 1 uur tijd. De ontlasting moet daarna volledig helder zijn. Als dat niet zo is moet je nog heldere vloeistof bij drinken.
De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …). Maak nadien de oplossing voor de darmspoeling klaar. Los het eerste zakje Picoprep® op in een glas fris plat water en meng goed gedurende 2 à 3 minuten. Drink de oplossing op. Drink na 30 minuten minimaal 2 liter heldere dranken (plat water, heldere sportdrank, bouillon …) aan een snelheid van ongeveer 1 glas per kwartier.
De dag van het onderzoek
Los het tweede zakje Picoprep® op in een glas fris plat water en meng goed gedurende 2 à 3 minuten. Drink de oplossing op. Drink na 30 minuten minimaal 2 liter heldere dranken aan een snelheid van ongeveer 1 glas per kwartier. De ontlasting moet daarna volledig helder zijn. Als dat niet zo is moet je nog heldere vloeistof bij drinken.
De dag voor het onderzoek
’s Middags eet je de laatste vezelarme warme maaltijd. Rond 17 uur kun je nog een lichte of vloeibare maaltijd eten (pudding, yoghurt, bouillon …).
Start om 18u met dosis 1 van Plenvu®:
De dag van het onderzoek
Na de tweede dosis moet de ontlasting volledig helder zijn. Als dat niet zo is, moet je heldere vloeistof bij drinken.
Drie uur voor het onderzoek mag je niets meer drinken. Nadat je de laatste vloeistof ingenomen hebt moeten er 3 uur voorbij gaan voor we de narcose veilig kunnen starten.
Meld je op het afgesproken tijdstip aan bij de opnamebalie in straat 60. Daar maken we de administratieve formaliteiten in orde. Daarna mag je je aanmelden aan het onthaal in straat 77 (dagziekenhuis maag-, darm- en leverziekten). De verpleegkundige van de afdeling helpt je verder met de voorbereiding voor het onderzoek.
De duur van het onderzoek kan variëren, maar schommelt meestal rond de 30 minuten.
Met narcose
We brengen je in een bed naar de onderzoeksruimte en brengen een saturatiemeter aan op je vinger om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten en om je hartslag te volgen. Je krijgt een zuurstofmasker om extra zuurstof te kunnen geven tijdens het onderzoek. We plaatsen een infuus om verdovende medicatie te kunnen toedienen. Je valt in slaap en we voeren het onderzoek uit.
Zonder narcose
De verpleegkundige brengt je naar je kamer. Je krijgt een onderzoekshemd en wordt naar de onderzoeksruimte gebracht. We brengen een saturatiemeter aan op je vinger om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te meten en om je hartslag te volgen. We kunnen een infuus plaatsen om pijnstillende medicatie te kunnen toedienen.
Als er narcose gebruikt werd word je wakker in de ontwaakzaal, waar we je van nabij opvolgen. Als je voldoende wakker bent, brengen we je naar de kamer.
De arts geeft je de resultaten van het onderzoek. De verpleegkundigen laten je weten wanneer je terug naar huis kunt. Omdat er pijnstillende medicatie werd toegediend, mag je dezelfde dag geen voertuig besturen of activiteiten uitvoeren waarbij grote concentratie nodig is.
Als je thuiskomt, kun je een gewone maaltijd eten. De dag na het onderzoek kun je je normale activiteiten hervatten.
Wat afleiding (lectuur, sudoku, breiwerk …) is welkom omdat wachten op het onderzoek lang kan lijken. TV is op de kamer aanwezig.
Geld en juwelen laat je best thuis. Make-up, nagellak en piercings verwijder je ook thuis.
In het geval van een colonoscopie zijn complicaties zeldzaam. Verwikkelingen zijn meestal tijdens het onderzoek al zichtbaar. Zo kan er een scheurtje (perforatie) in de darmwand optreden of een bloeding na het verwijderen van een poliep. In sommige gevallen kan dit al tijdens het verloop van de colonoscopie worden opgelost, in zeldzame gevallen is een operatie nodig.
Om de darmwand beter zichtbaar te maken, wordt lucht ingeblazen wat na het onderzoek voor krampen en winderigheid kan zorgen.
Soms voorzien we een lichte vorm van anesthesie. Na de narcose kan soms misselijkheid optreden. Er bestaat ook een geringe kans op ademhalingsproblemen en/of stoornissen in de hartfunctie.
Complicaties kunnen soms ook pas zichtbaar worden als je al thuis bent. De voornaamste symptomen zijn buikpijn, een grote hoeveelheid rood bloedverlies in de stoelgang of koorts.
Als je een of meerdere van deze symptomen herkent, contacteer dan onmiddellijk je arts of het ziekenhuis.
Verwittig je arts minstens één week voor het onderzoek bij:
Bij dit onderzoek doen we ook een endoscopisch nazicht van de dikke darm, maar beperkt tot het onderste of linkszijdig gedeelte. Het is een beperkter onderzoek, dat meestal maar een vijftal minuten duurt en dus zonder verdoving kan. Vooral bij Colitis Ulcerosa kiezen we vaak voor dit onderzoek.
Als voorbereiding moet je enkel het onderste gedeelte van de darm reinigen met twee kleine lavementen (Cleen enema’s). Breng minstens twee uur voor je in het ziekenhuis moet zijn het eerste lavement in via de aars. Dat doe je best als je op je linkerzij ligt. Breng de tip van de flacon in de aars en duw die volledig leeg. Probeer nadien de vloeistof 10 minuten op te houden voor je naar het toilet gaat. Het lavement zorgt ervoor dat je stoelgang maakt, zodat het laatste stuk van de darm gereinigd wordt. Na een halfuur breng je het tweede lavement in op dezelfde manier. Neem dus best een uur de tijd voor de voorbereiding.
Groenebriel 1
9000 Gent
GPS adres
Terhagen