Bij een colposcopie bekijkt de gynaecoloog de baarmoedermond met een microscoop en neemt zo nodig een stukje weefsel weg.

Als het uitstrijkje afwijkende cellen toont, kan je arts beslissen om een colposcopie uit te voeren. De gynaecoloog kijkt hierbij met een soort vergrootglas (colposcoop) naar de baarmoederhals. Het onderzoek verloopt net als een gewoon gynaecologisch onderzoek met een speculum (spreidertje) en gebeurt op de gewone raadpleging. De colposcoop geeft de arts de mogelijkheid de baarmoederhals heel nauwkeurig na te kijken op afwijkingen die vaak te klein zijn om met het blote oog te zien. Om de afwijkingen beter op te sporen, gebruiken we bepaalde kleuringen.

Als je arts afwijkingen ziet, kan hij/zij een klein weefselstukje afnemen van de baarmoederhals (biopsie) voor verder onderzoek. Dat is in de meeste gevallen pijnloos, maar kan soms gepaard gaan met lichte krampen en ook een beetje bloedverlies. Het onderzoek duurt niet langer dan vijf tot tien minuten.

Als er een biopsie wordt afgenomen, moet je wachten op het resultaat van het microscopisch onderzoek. Dit resultaat bespreek je samen met je arts.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 16-maart-2021.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by