Bij een uitstrijkje nemen we cellen van de baarmoederhals af om in het lab te onderzoeken op baarmoederhalskanker.

Met het baarmoederhalsuitstrijkje sporen we afwijkende cellen van de baarmoederhals op. Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker raadt vrouwen aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Afhankelijk van je situatie kan dat ook vaker.

Via een inwendig onderzoek verzamelt je gynaecoloog cellen van de baarmoederhals met een borsteltje of spatel. De cellen worden in het lab onder de microscoop nagekeken door de anatomopatholoog.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een afwijkend uitstrijkje?

  Via een baarmoederhalsuitstrijkje (ook PAP- test genoemd) sporen we veranderingen op die, over lange tijd, zouden kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Tijdens je laatste onderzoek bij de gynaecoloog werden cellen van de baarmoederhals afgenomen met een borsteltje of een spatel. Deze cellen werden in het lab onder de microscoop nagekeken door de patholoog. Jouw uitstrijkje toont cellen die niet volledig normaal zijn.

 • Is een afwijkend uitstrijkje altijd ernstig?

  Het is normaal je ongerust bent als je hoort dat er een afwijking werd gevonden bij je uitstrijkje. Afwijkende uitstrijkjes wijzen echter in de overgrote meerderheid van de gevallen niet op de aanwezigheid van baarmoederhalskanker. Deze kanker is relatief zeldzaam en komt voor bij 10 per 100.000 gescreende vrouwen per jaar.

  Afwijkende uitstrijkjes komen vaak voor. Misschien stelt het je gerust dat 1 op 20 uitstrijkjes als “niet volledig normaal” beoordeeld wordt en een tweede controle of een bijkomend onderzoek nodig is.

 • Hoe kom ik aan een afwijking aan mijn baarmoederhals?

  Meestal worden afwijkingen veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). Dit virus wordt bij meer dan 75% van alle seksueel actieve vrouwen ooit wel eens vastgesteld in de loop van hun leven. Bij meer dan 98% van de met HPV besmette vrouwen verdwijnt het virus binnen de 1 tot 2 jaar vanzelf door een opruimreactie van het eigen afweersysteem. Wanneer sommige types HPV gedurende lange tijd aanwezig blijven, kan dit leiden tot veranderingen aan de baarmoederhals. Andere afwijkingen op de baarmoederhals hebben eerder te maken met droogte door de menopauze of een infectie met bacteriën of schimmels.

 • Kan ik zelf iets doen als ik een HPV-infectie heb?

  In de eerste plaats is een regelmatige controle bij je gynaecoloog erg belangrijk.

  Er is ook een verband tussen roken en de blijvende aanwezigheid van bepaalde HPV-stammen en een hogere kans op baarmoederhalskanker op oudere leeftijd.

 • Hoe lang heb ik deze afwijkende cellen al op mijn baarmoederhals?

  Normale cellen veranderen door de blijvende aanwezigheid van bepaalde HPV-stammen en kunnen zo omgevormd worden tot “voorlopers” van baarmoederhalskanker (dysplasie). Het kan jaren duren voor deze voorlopercellen uiteindelijk ontaarden in baarmoederhalskanker. Bovendien evolueert twee derde van deze voorloperletsels nooit naar baarmoederhalskanker, maar bij een derde is dit wel het geval. Door een regelmatig uitstrijkje en, zo nodig, bijkomend onderzoek kunnen we deze voorloperletsels tijdig opsporen en behandelen zodat er geen kanker kan ontstaan.

 • Heeft een afwijkend uitstrijkje invloed op een eventuele zwangerschap (in de toekomst)?

  Het is weinig waarschijnlijk dat een afwijkend uitstrijkje en de eventuele behandeling hiervan een zwangerschap nu of in de toekomst beïnvloedt. Je arts zal dit voor jou opvolgen. HPV zelf kan tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de baby niet beïnvloeden. Een normale bevalling blijft mogelijk.

 • Kan ik mijn partner besmetten met dit virus?

  Vergeet niet dat meer dan 75% van alle seksueel actieve mannen én vrouwen ooit in contact komen met HPV. De kans is groot dat je partner ook met dit virus in contact kwam. Condoomgebruik vermindert de overdracht, maar biedt geen volledige bescherming tegen HPV.

 • Wat gebeurt er bij het volgende onderzoek bij de gynaecoloog?

  Je arts zal eerst uitleg geven over het resultaat van je afwijkende uitstrijkje. Vervolgens wordt eventueel een nieuw controle uitstrijkje afgenomen of wordt onmiddellijk een colposcopie uitgevoerd.

 • Heeft een HPV-vaccin voor mij nog zin?

  Bespreek dit met je arts bij een volgende controle. Een HPV-vaccin kan je immers beter beschermen tegen HPV in de toekomst, maar zal niets veranderen aan de aanwezige HPV-infectie of het letsel.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 20-april-2021.

Gynaecologie en verloskunde

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by