Doelgerichte therapie

Afdeling: Oncologie

Doelgerichte therapie (targeted therapy) is gericht op het blokkeren van bepaalde processen die zich binnen een cel afspelen.

Doelgerichte therapie omvat verschillende soorten antikankermedicatie die tumorcellen gericht aanvalt. We noemen het ook targeted therapy of doelgerichte moleculaire therapie.

Omdat doelgerichte therapie de tumor gericht aanvalt, worden gezonde cellen meer gespaard. Zo geeft dit soort medicatie vaak minder bijwerkingen dan de klassieke chemotherapie. Niet iedereen komt in aanmerking om deze behandeling te krijgen: de tumor moet bepaalde eigenschappen hebben zodat de behandeling kan aanslaan.

Vandaag zijn al een aantal preparaten op de markt voor heel specifieke tumortypes. Er loopt ook heel wat wetenschappelijk onderzoek en er worden continu nieuwe molecules getest via klinische studies. Sommige molecules zijn al voldoende uitgetest, maar nog niet terugbetaald in België. Dan wordt deze medicatie vaak gratis ter beschikking gesteld (compassionate use) door de farmaceutische firma’s.

Door de specificiteit van targeted therapy en de bijhorende nevenwerkingen, bestaat er in ons ziekenhuis een specifieke ploeg verpleegkundigen en apothekers (ROTS: Raadpleging voor patiënten op Orale antitumorale Therapie) om de patiënten te begeleiden.

ROTS
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 22-december-2020.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by