Wat is een echografie?

Echografie is een techniek die via geluidsgolven organen en weefsels in het lichaam zichtbaar maakt. De geluidsgolven zijn voor de patiënt niet hoorbaar. We gebruiken geen röntgenstralen.

Doel van het onderzoek

We maken organen, structuren of bloedvaten in je lichaam zichtbaar. Soms gebruiken we het echografisch onderzoek ook ter ondersteuning van andere behandelingen, bijvoorbeeld om een orgaan aan te prikken.

Hoe bereid ik me het best voor?

  • Het onderzoek verloopt vlotter als kledij draagt die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Draag geen juwelen.
  • Soms moet je nuchter zijn. Als dat zo is, melden we dit wanneer je de afspraak maakt.
  • Als het mogelijk is dat je zwanger bent, meld dit dan zeker voor de start van het onderzoek. We combineren een echografisch onderzoek vaak met een radiologisch onderzoek waarbij ioniserende stralen worden gebruikt en dat moet je vermijden bij een zwangerschap. De echografie kan dan wel doorgaan.

Verloop van het onderzoek

Na de centrale inschrijving ga je naar de dienst medische beeldvorming in straat 21 en meld je aan bij het secretariaat. Na registratie ga je naar de wachtzaal die wij jou toewijzen. De verpleegkundige of technoloog haalt je op uit de wachtzaal en begeleidt je naar een kleedkamer.

Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, kleed je je uit. De radioloog smeert het te onderzoeken lichaamsdeel in met wat gel en schuift een klein apparaat (transducer) over het lichaamsdeel heen en weer. De transducer zendt en ontvangt geluidsgolven, waardoor organen in beeld komen. De radioloog bekijkt de beelden op een beeldscherm en maakt opnamen die hij later kan bestuderen. Het onderzoek is meestal niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleed je je weer aan. Over het algemeen is bij een echografie geen nazorg nodig en mag je de dienst medische beeldvorming verlaten. De radioloog bekijkt de beelden en maakt een verslag van het onderzoek. We bezorgen het resultaat aan de aanvragende arts en/of de huisarts.

Hoe maak ik een afspraak?

Dit onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Jij of je arts neemt contact op met de dienst medische beeldvorming. Je arts voorziet een voorschrift met daarop het onderzoek en de reden waarom dit moet gebeuren. Breng dit voorschrift mee, anders kunnen we het onderzoek niet uitvoeren.

Ga bij aankomst in het ziekenhuis altijd eerst met je identiteitskaart langs de centrale inschrijving in straat 60, voor je naar de dienst medische beeldvorming komt.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 26-november-2020.

Medische beeldvorming (radiologie)

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by