Echografie van de halsslagader

Op deze pagina

Bij een echografie van de halsbloedvaten (ook wel echo duplex van de carotiden genoemd) worden de halsslagaderen in beeld gebracht via een echo onderzoek. Een echosonde wordt tegen de huid van de hals geplaatst en zendt geluidsgolven uit. Deze reflecteren op structuren in het lichaam en op die manier kan een beeld gevormd worden van inwendige bloedvaten

Waarom

Het kan nuttig zijn de halsslagaderen in beeld te brengen om na te gaan of er tekenen van atherosclerose (aderverkalking) zijn of om vernauwingen en verstoppingen in de halsslagaderen op te sporen. Dit kan belangrijk zijn om te beslissen of er medicatie moet opgestart worden om het cholesterolniveau in je bloed te verlagen of om na te gaan of er een oorzaak van bijvoorbeeld een herseninfarct kan gevonden worden.

Verloop van het onderzoek

Er zal je gevraagd worden om bovenkledij die nauw om de hals sluit te verwijderen om te voorkomen dat deze besmeurd zou worden met gel. Je ligt op je rug op de onderzoekstafel. De arts zal met een echosonde een lichte druk uitoefenen op de hals. Er zal ook gel gebruikt worden om een goede geleiding tussen de sonde en het lichaam te verzekeren. Het onderzoek duurt enkele minuten en is pijnloos.

Voorbereiding voor het onderzoek

Er is geen voorbereiding nodig. Je moet niet nuchter zijn. Er moet geen infuus geplaatst worden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt enkele minuten. Je kunt nadien onmiddellijk normaal functioneren. Je mag onmiddellijk met de wagen rijden.

De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 12-januari-2023.

Hart- en vaatziekten

Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by