Hart- en vaatziekten

09 224 64 00
Straat 25
09 224 53 11
Medisch centrum Zelzate
Maak online een afspraak
Hart- en vaatziekten

Op deze pagina

Op de dienst hart- en vaatziekten (cardiologie) kun je terecht voor de diagnose en behandeling van aandoeningen van het hart en bepaalde vaataandoeningen.

Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • aangeboren hartaandoeningen
  • hartfalen
  • hartklepaandoeningen
  • hartritmestoornissen
  • dichtslibbende kransslagaders
  • pijn op de borst
  • hartinfarcten

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Roken

Roken verhoogt sterk het risico op hart- en vaatziekten. Rokers hebben twee tot drie keer meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan niet-rokers. Een hartinfarct, hartfalen en angina pectoris (beklemmend gevoel op de borst) komen vaker en in zwaardere vorm voor bij rokers. Door (actief en passief) roken komt er koolstofmonoxide (CO-gas) in ons bloed waardoor minder zuurstof getransporteerd wordt. Onze organen hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. De bloedvatwanden worden ook beschadigd door het zuurstoftekort waardoor atherosclerose (aderverkalking) optreedt, wat ervoor zorgt dat de kransslagaders dichtslibben met risico op een hartinfarct.

Na 1 jaar rookstop is de kans op een nieuw hartprobleem de helft lager dan bij een roker die niet is gestopt. Stoppen met roken is dus absoluut noodzakelijk, maar meestal is het geen gemakkelijk proces. Aarzel daarom niet om professionele hulp in te roepen als het op eigen kracht niet lukt.

Hoge cholesterol

Gezonde voeding, arm aan verzadigde vetzuren, is voor iedereen nodig. Beperk de totale hoeveelheid vet door te kiezen voor magere producten en gebruik bij voorkeur vetten van vis of plantaardige oorsprong in plaats van dierlijke vetten. Zorg dagelijks voor voldoende groenten en fruit.

Bij patiënten met aangetoonde atherosclerose moet de ‘slechte’ cholesterol (LDL-cholesterol) lager zijn dan 55 mg/dl. Voor de ‘goede’ cholesterol (HDL-cholesterol) geldt het omgekeerde: een lagere waarde (<40 mg/dl bij mannen en <46 mg/dl bij vrouwen) duidt op een hoger cardiovasculair risico.

Hoge bloeddruk

Een gezonde bloeddruk in rust komt overeen met maximaal 140/90 mmHg. Een chronisch te hoge bloeddruk kan op lange termijn schadelijk zijn voor bloedvaten en organen. Risicopatiënten moeten zelfs streven naar een bloeddruk lager dan 130/80 mmHg.

Er bestaan talrijke bloeddrukverlagende geneesmiddelen, maar een gezonde voeding en levenswijze zijn minstens even belangrijk. Onder andere matig zoutgebruik, voldoende lichaamsbeweging, overgewicht vermijden, rookstop en matig alcoholgebruik zijn belangrijk om een hoge bloeddruk tegen te gaan.

Suikerziekte

Diabetes mellitus is een zéér onderschatte en belangrijke risicofactor die door overgewicht en erfelijkheid veroorzaakt wordt. Als je diabetespatiënt bent, is een strikte controle en opvolging van je suikerspiegel noodzakelijk omdat je sowieso een hoger risico loopt om cardiovasculaire problemen te ontwikkelen.

Suikerziekte in combinatie met andere risicofactoren is uiterst schadelijk en moeten we kordaat behandelen. Aangepaste voeding (weinig of geen toegevoegde suikers) en voldoende lichaamsbeweging zijn noodzakelijk.

Overgewicht

Om te weten of je overgewicht hebt, gebruiken we de Body Mass Index (BMI) = gewicht (kg)/lengte² (m). Het resultaat bepaalt waar je je bevindt ten opzichte van je ideaal gewicht en of je moet afvallen. Patiënten met obesitas hebben een hoog risico op cardiovasculaire problemen.

Daarnaast is de verdeling van je vetmassa ook belangrijk. De buikomtrek ter hoogte van de navel moet bij mannen ≤ 94 cm zijn en bij vrouwen ≤ 80 cm. Is het toch meer, dan heb je meer risico op cardiovasculaire problemen en raden we je sterk aan om af te vallen.

Neem minder calorieën op dan je verbruikt. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, een regelmatig eetpatroon, matig alcoholgebruik (twee consumpties/dag) en vermijd calorierijke tussendoortjes. De diëtiste speelt een waardevolle rol, maar het succes hangt af van jouw motivatie.

Lichaamsbeweging

Er wordt wereldwijd aanbevolen om elke dag gedurende minstens 30 minuten sportief actief te zijn. Wandelen (stevig doorstappen), fietsen, zwemmen, joggen of aerobics zijn de meest aangewezen activiteiten. Bij een inspanning op maat, moet je nog een gesprek kunnen voeren. Beweeg aan een rustiger tempo of neem een pauze als dat niet lukt.

Plan tijdens je dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk lichaamsbeweging in, door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift of de fiets in plaats van de wagen.

Erfelijkheid

Sommige factoren zoals suikerziekte, te hoge cholesterol of atherosclerose kunnen aangeboren zijn. Familieleden (bloedverwanten) in eerste lijn (broer, zus, moeder of vader) van patiënten die op relatief jonge leeftijd hartproblemen ontwikkelden, kunnen best eens bij hun huisarts langsgaan voor advies en eventueel een bloedonderzoek.

Stress, angst en depressie

Aanhoudende stress (professioneel, familiaal, financieel …), angst of depressie verhogen je cardiovasculair risico. Stresshormonen zorgen voor een stijging van de bloeddruk en hartslag en verlagen het afweersysteem. Psychische klachten gaan ook vaker gepaard met een ongezonde levensstijl.

Ook na je hartprobleem kun je geconfronteerd worden met stress, angst en/of depressieve klachten. Veel mensen voelen zich moe, futloos en prikkelbaar. Ook verminderd zelfvertrouwen, moeite met concentratie, niet meer kunnen genieten, zich bedrukt of ‘down’ voelen, overmatig piekeren of de zin van het leven niet meer inzien zijn mogelijke klachten.

Als je je herkent in bovenstaande klachten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze psychologe.

Hart- en vaatcentrum - Cat Lab

Hart- en vaatcentrum

In het hart- en vaatcentrum kun je terecht voor alle interventionele en vasculaire procedures. Er werken interventionele cardiologen, interventionele radiologen en vaatchirurgen.

Patiëntenvereniging

Patiëntenverenigingen zetten zich in om de zorg aan patiënten nog verder te verbeteren. In die organisaties zitten mensen die uit eigen ervaring spreken, omdat ze zelf patiënt zijn geweest. Ervaringen uitwisselen tussen lotgenoten kan heel waardevol zijn. Verder houden ze zich ook bezig met het behartigen van patiëntenbelangen en zetten ze sterk in op het informeren van patiënten. De dienst hart- en vaatziekten en hartrevalidatie werkt samen met vzw Hartezorg. Dit is een patiëntenvereniging gericht op het actief houden van hartpatiënten via allerlei activiteiten.

Website vzw Hartezorg

Nieuws

Meer nieuws

Welkom dr. Jeroen Dauw

Dr. Jeroen Dauw versterkt sinds 1 september de dienst hart-en vaatziekten.

Lees meer

Online afspraak maken bij verschillende specialismen

Bij de meeste specialismen kun je online een afspraak maken via het patiëntenportaal mijnsintlucas.

Lees meer
De inhoud van deze pagina werd samengesteld door de betrokken dienst(en). Laatste update: 15-maart-2024.
Naar boven

AZ Sint-Lucas & Volkskliniek

Groenebriel 1
9000 Gent

GPS adres

Terhagen

09 224 61 11
info@azstlucas.be
Qualicor Europe Logo RGB

AZ Sint-Lucas behaalde het Qmentum-kwaliteitslabel van Qualicor Europe

made by